Onderzoek van het KMI over het stedelijk klimaat in Brussel

Om de levenskwaliteit in steden te handhaven of te verbeteren, hebben stadsplanners gedetailleerde informatie nodig over het toekomstig stedelijk klimaat op residentiële schaal. Het zogenaamde stedelijk hitte-eilandeffect is het fenomeen waarbij de luchttemperatuur in een stedelijk gebied aanzienlijk hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. Dit stedelijk hitte-eilandeffect (UHI, Urban Heat Island in Engels) is meer uitgesproken voor de minimumtemperaturen tijdens de nacht. Het UHI effect ontstaat door het effect van veranderingen in stralingseigenschappen en in thermische eigenschappen van het oppervlak wanneer men overgaat van landelijk gebied naar stedelijk gebied. De invloed van het UHI effect en diens reactie op een toename van de concentratie van broeikasgassen kreeg weinig aandacht in het laatste rapport AR4 van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).


Onderzoekers van het KMI hebben daarom, in een studie uitgevoerd in 2012, een nieuwe methode voorgesteld om het UHI effect te kwantificeren. De methode laat toe om de details van het stedelijk hitte-eilandeffect te berekenen tot op één vierkante kilometer, voor een domein dat samenvalt met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG).


Hun studie is recent verschenen in het gerenommeerde tijdschrift International Journal of Climatology.

 

Hamdi et al. 2013 : Assessment of three dynamical urban climate downscaling methods: Brussels's future urban heat island under an A1B emission scenario. International Journal of Climatology. In press.

 

Bekijk het volledig bestand hier