Ballonwedstrijd: de eerste resultaten

Ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan organiseerde het KMI tijdens de opendeurdagen van 25 en 26 mei een ballonwedstrijd: “Felix Baumgartner achterna”. Het plan van de wedstrijd was eenvoudig: bedenk een origineel toestel, instrument of voorwerp van maximaal 2 kg dat je zou willen laten meevliegen met een van onze weerballonnen. Uit de ingestuurde voorstellen selecteerde een jury, samengesteld uit enkele KMI-experten, uiteindelijk 9 projecten. Deze werden, netjes verdeeld over de 4 extra ballonlanceringen van het opendeurdagenweekend, meegestuurd. Ook zorgden we ervoor dat er per ballonlancering minstens 1 positiebepalingssysteem aan boord was (GPS tracker of IPhone), zodat de instrumenten na hun reis in de ruimte konden teruggevonden worden.

 
  • ballon_1
  • ballon_2
  • ballon_3
  • ballon_4
1 2 3 4

Daarnaast vervoerden de ballonnen camera’s, fototoestellen, temperatuur-, vochtigheid-, druk-, CO2-, ozon- en methaansensoren, een geigerteller om de kosmische straling op te meten, laserpennen, een filmrolletje, een das, een uurwerk met hoogtemeter, maar ook een kosmonaut-smurf (“de derde Belg in de ruimte”) en legomannetjes! De ballonnen stegen telkens maximaal tot een hoogte van 29 à 32 km. De instrumenten landden met behulp van een parachute veilig en wel, op zaterdag in de buurt van Ronse, ongeveer 75 km van de lanceerplaats op het KMI te Ukkel en op zondag tussen Ghislenghien en Soignies, ongeveer 35 km van het KMI. Op zaterdagmiddag kwamen de instrumenten bij de landing wel op zo’n 15 m hoogte in een boom terecht, zodat er een boomchirurg moest ingeschakeld worden om de toestellen te recupereren.
De verschillende teams zijn nog volop bezig om hun vergaarde data te analyseren, maar ondertussen willen we nu al filmpjes en foto’s met jullie delen:

 

Lego in space
Smurf in de ruimte
Video- en fotoreportage
Video van 25 mai

 

We wensen in deze context ook te vermelden dat het KMI jaarlijks een dergelijke wedstrijd organiseert voor scholen. Hou daarom onze website regelmatig in de gaten of surf naar http://www.asgard-balloons.webs.com/ voor meer details!