De onweders van 27 juli 2013

Zaterdagochtend is een eerste zeer actieve onweerslijn van zuidwest naar noordoost over ons land getrokken, waarbij enkel het uiterste oosten werd gespaard. Die onweders werden gevormd op en zeer actieve buienlijn in een brede warmer sector. In onderstaande fotoalbum zien wij de actieve buienlijn onder de vorm van een shelf cloud boven Ukkel.

 
  • 20130727_092701.jpg
  • $item.partName
  • $item.partName
  • Onweer boven Vorst
1 2 3 4

Er werd in Melle in 6 uur tijd 27 mm neerslag opgevangen en in Charleroi werden windstoten tot 86 km/u genoteerd. In de namiddag werd het droog met zonnige perioden en warmde het opnieuw
flink op.

Hieronder zien we de actieve zone met links de posities van de bliksemontladingen waargenomen door BELLS tussen 08:00LT (geel) en 09:00LT (rood). Rechts zien we de neerslag om 09u00 LT.

 

Zaterdagavond trok het koufront binnen vanuit Frankrijk, gevolgd door koudere lucht waardoor de onweersdreiging zondag verdween. Er werden windstoten tot 90 km/u genoteerd in Dourbes en Buzenol, maar plaatselijk kan het hoger zijn geweest, want we meten niet in elke gemeente. Er werd in Stabroek 41 mm neerslag opgetekend tussen 20u en 2u.

 

Totale neerslaghoeveelheden voor zaterdag 27 juli 2013.

In het centrum trok het koufront in zijn lengterichting voorbij waardoor er daar de meeste neerslag viel. Limburg en Luik werden grotendeels gespaard.

Hieronder zien we het koufront met links de posities van de bliksemontladingen waargenomen door BELLS tussen 22:00LT (geel) en 23:00LT (rood). Rechts zien we de neerslag om 23u00 LT.

 

Het komt niet vaak voor dat twee grote onweerszones in minder dan 24u het grootste gedeelte van het land overtrekken. Het bliksemdetectie netwerk van het KMI (Belgian Lightning Location System, BELLS) nam in totaal 30 000 bliksemontladingen waar over België, waarvan 20 000 wolkontladingen en 10 000 grondontladingen.

Vocht en stijgstromen zijn nodig om onweders te veroorzaken. Stijgstromen worden gecreëerd door onstabiliteit (warme lucht aan de grond en koudere lucht in de hogere atmosfeer waardoor de warme lucht stijgt, afkoelt en wolken vormt bij voldoende vocht) en door storingen. Begin vorige week kregen we vooral plaatselijke warmteonweders die louter door de hitte ontstonden. In het weekend werden de onweders structureler (veroorzaakt door een storing), maar de hitte zorgde voor een versterkend effect. Er was ook voldoende windschering (de verandering van wind met de hoogte) om forse rukwinden te doen ontstaan.