Historische

Datum  

Gebeurtenis

31-07-1913   Door middel van een koninklijk besluit wordt de Koninklijke Sterrenwacht van België gereorganiseerd. Haar meteorologische dienst opereert voortaan als een autonome wetenschappelijke instelling onder de naam Koninklijk Meteorologisch Instituut van België.
31-01-1945 Deze maand januari – een van de koudste van de eeuw – is opmerkelijk wegens de overvloedige sneeuw in het hele land. In de Ardennen begint de strenge winter reeds vanaf eind december 1944. Het is ook in deze streek dat onder de strengheid van de winter het meest wordt geleden door de bevolking, reeds getroffen door de vreselijke gevechten van de slag van de Ardennen. De klimatologische informatie waarover we beschikken voor deze periode is tamelijk beperkt. Inderdaad, talrijke meteorologische stations in het zuiden van het land hebben tijdens deze gebeurtenissen hun activiteiten moeten onderbreken. In Spa – een van de weinige Ardense stations die een deel van de maand konder verder werken – bereikte de sneeuwlaag een merkwaardige dikte van 49 cm op 28 januari en het kwik daalde tot –18,3°C de 25ste.
01-04-1960   Vandaag wordt de eerste meteorologische satelliet gelanceerd, Tiros I.
01-01-1969   Begin van de ozonpeilingen door het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België. Sedert deze datum meten we de vertikale verdeling van ozon boven ons land tussen de grond en een hoogte van ongeveer 34 kilometer.
25-04-1986   De kernramp van Tsjernobyl, zonder voorgaande in de geschiedenis, brengt de diensten van het KMI in staat van alarm. De doortocht van de radioactieve "wolk" over ons land wordt enkele dagen later, op 1 en 2 mei, gedetecteerd. Gelukkig regent het bijna niet gedurende die twee dagen.
01-08-1991   Begin van de metingen van de totale dikte van de ozonlaag in Ukkel. De metingen zijn representatief voor België.