Legenda wind

De verschillende kleurcodes bij waarschuwingen voor wind:

terug naar overzichtskaart

  • Er worden geen significante problemen verwacht ten gevolge van wind.

  • Er wordt veel wind verwacht. We geven een gele waarschuwing voor rukwinden die een bepaalde waarde overschrijden. Deze waarde zal in de zomer nog lager liggen omdat alle bomen dan in blad staan en de impact van hevige wind dan nog groter kan zijn. Door zulke wind en rukwinden is het erg moeilijk om met een geopende paraplu over straat te lopen, grote takken van bomen worden in beweging gebracht, kleinere bomen kunnen omwaaien en woningen kunnen lichte beschadigingen oplopen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen of beschadigde schoorstenen. Wees dus zeer waakzaam.

  • Er wordt wind van een uitzonderlijk hoge snelheid verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land. Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen. Let dus goed op.

  • Er worden extreem hoge windsnelheden en rukwinden verwacht die uiterst zelden voorkomen. Deze enorm hoge windsnelheden met dito rukwinden zullen grote schade aanbrengen in de hele regio. We raden aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoek de noodzakelijke bescherming voor jezelf en neem beschermingsmaatregelingen voor je bezittingen.