Stuifmeelallergie en hooikoorts

De informatie over stuifmeelallergieën en hooikoorts op onze website wordt ons bezorgd door het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk, dat beheerd wordt door de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano.

 

 

Grassenstuifmeel

Algemeen genomen start het stuifmeelseizoen van de grassen in België op 15 mei en loopt tot 15 juli.


Gedurende deze periode beoordelen we dagelijks het risico om hooikoortssymptomen te ontwikkelen in functie van het aantal ingezamelde stuifmeelkorrels per m³ lucht en de weersvoorspellingen.


De risicoindex kan zijn :

  • Geen : Er wordt geen grassenstuifmeel in de lucht verwacht. Opeenvolgende dagen met deze index kondigen gewoonlijk het einde van het stuifmeelseizoen van de grassen aan.
  • Zwak : De verwachtte concentraties grassenstuifmeel in de lucht zijn eerder zwak maar volstaan om allergiesymptomen te veroorzaken bij sterk gevoelige personen. Voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen.
  • Hoog : Er worden hoge concentraties grassenstuifmeel in de lucht verwacht. Allergische personen kunnen dan ook symptomen vertonen. Het is aangewezen de voorzorgsmaatregelen na te leven.
  • Zeer hoog : Er worden zeer hoge concentraties grassenstuifmeel in de lucht verwacht. De meeste personen die allergisch zijn voor deze stuifmeelsoort zullen dan ook symptomen vertonen. Het is sterk aanbevolen om activiteiten in de buitenlucht te vermijden.
 

Andere belangrijke allergieverwekkende stuifmeelsoorten in België

Voor de andere belangrijke allergieverwekkende stuifmeelsoorten meten we jaarlijks ook het verloop van de risicoperiode.

 
Allergeen Begin van het seizoen Eind van het seizoen
Alsem
Berk
Eik
Els
Es
Grassenfamilie
Hazelaar

Indien u meer wil weten of indien u informatie wenst over een andere stuifmeelsoort dan kunt u terecht op de website www.airallergy.be van Sciensano.