De sterke winden van 14 en 15 februari 2014

Boven de Atlantische Oceaan heeft zich een depressiestorm gevormd (“Ulla” genaamd), die ons weer in de komende 24 uur zal bepalen. Deze is zeer diep gezien de druk in het centrum dicht bij 958 hPa ligt. Deze situatie veroorzaakt een grote luchtaantrekkingskracht en genereert aanhoudende winden. De sterkste winden situeren zich in de regio waar de isobaren ( de lijnen die de punten van gelijke luchtdruk verbinden) het meest strak aantrekken ( zie illustratie hieronder). Dat kan vergeleken worden met een topografische kaart waarbij de hoogtelijnen steiler worden naargelang ze dichterbij komen. Hier betreft het echter niet een helling maar een terugval van de druk.

 

Ulla nadert de kust van Ierland deze namiddag.

Bij " ULLA " , doet de maximale aantrekking zich voor aan de achterzijde van de regenstoring die rond de depressie draait in het gebied waar de lucht onstabiel is en derhalve een belangrijke plaats van lucht vermenging vormt. Dit laatste draagt bij tot het vallen van de windenergie naar de oppervlakte, wat aanleiding geeft tot sterke rukwinden. In het binnenland zullen deze rukwinden snelheden rond 80 of 90 km / h halen, of zelfs soms waarden rond de 100 km / h bereiken. De gemiddelde wind (snelheid over 10 minuten gemiddelde ) zal een kracht 6 Beaufort ( 40 of 50 km / h ) halen.

 

De depressie kruist Ierland op vrijdagavond en zet zijn weg verder richting het noordoosten, om het westen van Noorwegen te bereiken in de nacht van zaterdag op zondag. De golf met de sterkste winden zal invloed hebben op het noordwest van Frankrijk (meer specifiek Bretagne) de Britse eilanden (met rukwinden van vaak meer dan 100 km / h op het zuiden van Engeland), de Benelux, het Noordwest-Duitsland, Denemarken en tenslotte de kustgebieden van Noorwegen en Zweden. Op het Engels Kanaal en de Noordzee, veroorzaakt de wind een storm tot 9 of 10 Beaufort, met windstoten van meer dan 120 km / h, en genereert golven van ongeveer 4 m hoog.

 

Dergelijke stormen zijn typerend voor het winterseizoen, en vormen zich ten gevolge van het contrast tussen de koude polaire lucht over de Noord-Atlantische Oceaan en de warmere subtropische luchtstromen komende uit het zuidwesten. De oceaanstromen van west tot zuidwest die enkele weken aanhouden, duwen deze depressies naar West-Europa.

 

Volg de ontwikkeling van deze situatie op onze website via onze voorspellingen en waarschuwingen!