Een stofwolk boven de Noordzee

Tussen 11 en 13 maart werd een stofwolk op ongeveer 1500 m hoogte (figuur 1) gedetecteerd via een nieuwe toestel van het automatische KMI weerstation van Zeebrugge: de optische detector van de meteorologische LIDAR, geïnstalleerd op maandag 10 maart. De stofwolk bestaat uit zand afkomstig uit de Sahara, dat getransporteerd werd over de Noord-Atlantische Oceaan alvorens de Noordzee te bereiken. Op dit ogenblik bevindt deze zich nabij Engeland.

 

De kleurcode op de figuur symboliseert de intensiteit van het backscattersignaal van de LIDAR te Zeebrugge tussen 11 en 13 maart 2014. De hoogte wordt weergegeven in km boven het zeeniveau in lokale tijd. De zwarte pijlen geven de locatie van de zandwolk.

De installatie van de nieuwe meteorologische LIDAR is een aanvulling op de LIDAR van Ukkel die operationeel is sinds mei 2011. In de toekomst zullen ook de KMI-weerstations van Humain (Libramont) en Diepenbeek met deze nieuwe technologie worden uitgerust. Deze verzameling stations zullen dan in België een observatie-netwerk vormen om de beweging van stofwolken in real-time te kunnen volgen over het grondgebied. Het KMI neemt actief deel aan verschillende Europese projecten betreffende de coördinatie van de uitwisseling van LIDAR-gegevens tussen de verschillende nationale meteorologische instituten in Europa. Deze wetenschappelijke werkzaamheden zullen ervoor zorgen dat stofwolken boven Europa (alsook voor de luchtvaart belangrijke vulkanische aswolken, cfr. april 2010) beter gevolgd kunnen worden.

 

De LIDAR geinstalleerd in Zeebrugge op 10 maart 2014.

Een meteorologisch LIDAR netwerk in Belgie is ook zeer belangrijk voor de waarneming van de hoogte van het wolkendek alsook de vorming van mist. Deze gegevens zullen onze weersvoorspellers in staat stellen om (indien noodzakelijk) sneller de bevolking te verwittigen van uitzonderlijke omstandigheden.

 

Meer info over de meteorologische LIDAR's van het KMI