Stof vanuit Sahara

De voorbije dagen en ook vandaag werd in vele streken in Frankrijk en Groot-Brittanië een wat ongewone vorm van neerslag waargenomen; zand en stof afkomstig van de Sahara. Getuige daarvan was een rood laagje op het sneeuwdek van de Pyreneeën en op vele wagens.
Deze situatie is niet uitzonderlijk en is te verklaren door een zuidelijke luchtstroming in de hoogte die de voorbije dagen de lucht van over het noorden van Afrika naar het westen van Europa gevoerd heeft, vooral naar Frankrijk en Engeland.

Die neerslag kan vandaag ook waargenomen worden in onze streken maar in mindere mate. We moeten daarbij ook rekening houden met stof, al aanwezig in onze streken en ook het stuifmeel van bomen en planten die nu in bloei komen veroorzaken een neerslag van gele of rode kleur.

 

Op deze kaart zien we de luchtstromingen op een hoogte van van ongeveer 5000 m hoogte van woensdagavond.

De volgende dagen zal zich een depressie ontwikkelen over het westen van het Middellandse Zeegebied die de stroming vanuit het noorden van Afrika zal afsnijden. Bij ons verwachten we dan aanvoer van verse en meer zuivere Oceaanlucht.

 

Op deze kaart van de meteorolosche dienst van Oostenrijk zien we de concentraties van stof in de atmosfeer van de voorbije nacht op een hoogte van 2500 m. De grootste concentraties zijn waargenomen over het oosten van Spanje, delen van Frankrijk, zwitserland en in mindere mate over de Benelux.

De lager van zandstof als waargenomen op 04 april 2014 in de morgen, op een hoogte van 300-400m door de LIDAR van Ukkel.