Resultaten ballonwedstrijd opendeurdagen 11-12 oktober 2014

Op de vorige editie van de opendeurdagen van het KMI, tijdens het weekend van 11 en 12 oktober 2014, konden de winnaars van onze ballonwedstrijd hun instrument of voorwerp mee het luchtruim insturen met een weerballon. Zo'n weerballon, die in gevulde toestand een diameter van 1.5 tot 2 m omvat, kan ongeveer 2 kg meedragen tot 30 à 35 km hoogte. Dit is 3 keer zo hoog als de hoogte van vliegtuigen bij langeafstandsvluchten! De lage temperaturen (tot -60°C tot -70°C), de zeer lage luchtdruk (100 keer lager dan op het aardoppervlak) en de verhoogde blootstelling aan de UV-straling van de zon (zeker boven de ozonlaag) vormen een uitdaging voor de werking van tal van instrumenten en voorwerpen.

Uiteindelijk kregen 10 voorstellen groen licht van een KMI-jury, verspreid over 5 ballonvluchten op zaterdag en zondag. De meegezonden instrumenten of objecten waren zeer divers. Naast de klassiekers, zoals de gps-instrumenten voor de plaatsbepaling van de weerballon en camera’s voor het schieten van mooie beelden van de ruimte en de aarde, gingen ook meer originele instrumenten de hoogte in: geigertellers om de radioactiviteit of de kosmische straling te meten in functie van de hoogte (zie onderstaande figuur), een radioamateurzender (wiens signaal over heel België en Nederland en zelfs tot in Groot-Brittannië opgevangen is), een geluidsrecorder en buzzer om de geluidssterkte bij verschillende frequenties te meten op verschillende hoogtes, druk-, temperatuur- en vochtigheidssensoren, maatbekertjes gevuld met likeuren van een verschillende promilles, …

 

Media-aandacht kregen we van het RTL-programma “Tout s’explique“. Zij hingen een camera aan een van onze weerballonnen, waardoor de presentator de kans kreeg om de ruimte in te gaan (te bekijken op http://www.rtl.be/rtltvi/video/515117.aspx?CategoryID=2716). Hij deed dit samen met een andere zogenaamde Belgische journalist, Kuifje! Op een andere vlucht werden Playmobile-mannetjes meegestuurd op een platform gedragen door een weegschaal, om de variatie van de zwaartekracht in de hoogte te filmen (http://youtu.be/vcLFdJfTgRk).

Een weerballon blijft anderhalf uur stijgen aan 5 à 7 m/s (dus een kleine halve kilometer per minuut), tot hij zijn maximale diameter van 10 m bereikt en ontploft. Dan begint de apparatuur te dalen, eerst in vrije val en daarna vertraagd door een parachute die openklapt wanneer er terug voldoende lucht is. De daling duurt 45 minuten tot 1 uur. In zijn vlucht wordt de ballon gedreven door de wind en hebben wij geen enkele controle over de richting die hij uitgaat. Door toedoen van de straalstroom dreven de weerballonnen tijdens de opendeurdagen erg ver af van Ukkel. Enkelen bereikten de ruime regio rond Eindhoven op 120 km van Ukkel (o.a. Asten, Bergen a/d Maas en zie ook http://360.g8dhe.net/HAB_Flights/2014_Flights/KMI_FALCON_20141011/KMI-Falcon.html), twee ballonnen landden in Kleve (Duitsland) en eentje overbrugde zelfs een afstand van meer dan 200 km!

De landingsplaatsen waren niet altijd de meest bereikbare (hoog in een boom of in een sparrenbos) en de meegezonden geolocalisatie-instrumenten (zoals GPS) bleken niet onfeilbaar, maar gelukkig werden de eigenaars gecontacteerd door de eerlijke vinders. Eén van de ballonnen die in Kleve geland is, kwam terecht op het balkon van een woning. De bewoners waren eerst in paniek en dachten dat het om een bom ging, maar hebben tenslotte toch de instrumentendoos opengemaakt en het gsm-nummer van de eigenaar gebeld, dat vermeld was op de apparatuur.

Gezien de positieve respons op de ballonwedstrijd en het enthousiasme van de kandidaten, zullen we tijdens de volgende editie van de opendeurdagen in 2016 weer een ballonwedstrijd organiseren. In dit kader vermelden we ook dat het KMI jaarlijks een dergelijke wedstrijd organiseert voor Belgische en buitenlandse scholen, ASGARD. Meer info hieromtrent vind je in bijgevoegde brochure.

Geïnteresseerd in nog meer resultaten van de ballonvluchten van 2014?

http://youtu.be/AEQBAqopdCU
https://www.youtube.com/watch?v=zh_3-qOP0JE

Of liever een terugblik werpen op de resultaten van onze ballonwedstrijd in mei 2013?

http://www.meteo.be/meteo/view/nl/10667115-Ballonwedstrijd%3A+de+eerste+resultaten+.html

 
  • $item.partName
  • $item.partName
  • $item.partName
  • $item.partName
  • $item.partName
  • $item.partName
  • $item.partName
  • $item.partName
1 2 3 4 5 6 7 8