Verwachtingen - weerbericht

10°

10°

5-6 Bft

Samengevat weerbericht

Vandaag blijft het zwaarbewolkt met eerst lichte regen maar later matige regen en buien. Dat alles samen met een krachtige zuidwesten tot westenwind en windstoten van 70 tot 95 km/h. Het wordt nog 9 of 10 graden.

Vrijdag wisselvallig en een paar graden frisser met enkele fikse buien.

Het weekend begint koel en droog maar later komt het zachte maar grijze regenweer terug.

Weersverwachting voor vandaag en volgende nacht

Deze voormiddag is het nog overal zwaarbewolkt met aanvankelijk op vele plaatsen lichte regen. Net voor de middag bereikt een meer actieve regen en buienzone de kuststreek en die trekt vrij snel verder oostwaarts over het land. In de namiddag wordt het vanaf het westen wisselvallig met nog enkele buien en tussendoor mogelijk ook opklaringen.
De maxima schommelen tussen 6 of 7 graden in de Ardennen, 9 of 10 graden elders in het land.
In de ochtend waait er nog een matige of vrij krachtige wind uit zuidwest met rukwinden rond 60 km/u. Daarna neemt de wind flink toe en vanaf de middag wordt die krachtig tot zeer krachtig met windstoten van 70 tot 90 km/u, aan de kust en in het uiterste noorden is zelfs 95 tot 100 km/h mogelijk. Uiteindelijk draait de wind naar westelijke richtingen.

Volgende nacht wordt het tijdelijk wat droger maar later verwachten we, vooral in het noorden en oosten, opnieuw perioden met regen of buien. Op de Ardense Hoogten worden dat geleidelijk buien van smeltende sneeuw of sneeuw. De minima liggen tussen -1 en +2 graden in de Ardennen, en tussen +3 en +5 graden elders. De wind is eerst nog krachtig tot zeer krachtig uit west met rukwinden van 70 tot 90 km/u, maar neemt na middernacht af tot matig tot vrij krachtig uit west tot noordwest.

Algemene luchtgesteldheid

Tussen het hogedrukgebied der Azoren en een uitgestrekte zone van lage luchtdruk over het noorden van de Atlantische Oceaan, Scandinaviƫ en de Baltische Staten, staat een strakke westelijke stroming die zachte en vochtige lucht naar ons toe stuwt en waarin zich golvend een aantal storingen naar onze streken verplaatsen.
In die stroming heeft zich ter hoogte van Ierland een stormdepressie uitgediept die zich nu snel naar de Noordzee verplaatst. Wij komen in een zeer sterk windveld terecht en de bijhorende regenzones trekken vandaag en vannacht over het land.


update van vandaag 06:01