Verwachtingen - weerbericht

15°

15°

4-5 Bft

16°

13°

14°

Samengevat weerbericht

Deze nacht, stilaan meer wolken met kans op een bui. Later regen vanaf het westen met een toenemende wind. Minima van 11 tot 15 graden.

Morgen eerst nog regen in het oosten. Later wisselend bewolkt en vooral in het noorden nog kans op enkele buien. Gevoelig frisser met maxima rond 17 graden en een strakke wind.

Tijdens het weekend aanhoudend wisselvallig en winderig. Zaterdag maxima tot 17 of 18 graden, zondag niet hoger dan 12 graden.

Maandag en dinsdag nog af en toe een bui maar zachter. Maxima tot 15 of 16 graden in het centrum..

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen vrijdag

De bewolking neemt toe en een plaatselijk buitje is niet uitgesloten. Later trekt een regenzone van west naar oost over het land met lichte tot soms matige neerslag en een aanwakkerende wind. De minima schommelen van 11 graden in de Hoge Ardennen tot 15 graden in het centrum. De matige zuidenwind ruimt naar zuidzuidwest. Aan zee gaat het vrij krachtig waaien. Rukwinden tot 50 of 55 km/h zijn mogelijk.Vrijdagochtend verwachten we aanvankelijk nog veel bewolking en soms regen over de oostelijke landshelft. Elders is dan wisselvallig met opklaringen maar ook enkele buien. In de loop van de dag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met vooral over het uiterste noorden kans op buien. In de namiddag wordt het droger vanaf het westen. De maxima liggen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 16 graden in de Kempen. De matige zuidwestenwind wordt later tijdelijk vrij krachtig en aan de kust zelfs krachtig. We verwachten rukwinden van 50 tot plaatselijk 70 km/u. Op het einde van de dag zwakt de wind af.


's Avonds krijgen we droog weer en worden de opklaringen breder. In de loop van de nacht neemt de bewolking opnieuw toe en gaat het geleidelijk regenen vanaf het westen. De minima liggen 8 graden op de Ardense hoogten en 12 graden in het westen en het centrum. De zuidwestenwind waait meestal matig.

Algemene luchtgesteldheid

Ons land bevindt zich tussen een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Scandinaviƫ tot Oost-Europa en verschillende depressies boven de Atlantische Oceaan en het westen van het Middellandse-Zeegebied. Het hogedrukgebied verplaatst zich geleidelijk oostwaarts zodat de depressies stilaan dichterbij komen.
Deze nacht trekt een storing verbonden aan een lagedrukkern boven Engeland van west naar oost over het land. Morgen komen we dan terecht in gevoelig frissere en licht onstabiele zeelucht. Vrijdagnamiddag en -avond wordt het dankzij een mobiele wig stabieler maar in de nacht naar zaterdag volgt een nieuwe storing.


update van donderdag 22:01