Het zware weer van 12/13 januari 2017

Zoals verwacht, werd ons land sinds gisterenavond 12 januari door wind, stormtij en sneeuw getroffen.

Er trok onder andere een vrij intense neerslagzone over ons land, met als resultaat een sneeuwlaag die lokaal behoorlijk kon ophogen.

Te Mont-Rigi  werd bijvoorbeeld op 13 januari om 9 u. een sneeuwhoogte van 34 cm gemeten, waarvan 25 cm verse sneeuw was sinds gisterenavond. Deze waarde kan naar de avond toe vast nog stijgen daar er tegen het eind van de dag in deze regio nog enkele stevige sneeuwbuien verwacht worden.

 

 

De stormdepressie die tijdens de nacht van donderdag op vrijdag langs de Belgisch-Nederlandse grens dreef, trekt snel weg in de richting van de Baltische staten waar ze zal uitdoven. Deze depressie trof vooral het zuidoosten van het land met windstoten van om en bij de 100 km/u. en een verse sneeuwlaag die plaatselijk tot 17 cm kon oplopen.

 

Hieronder vindt u enkele sneeuwhoogtes die vanochtend om 8 u. waargenomen werden.

 

 

Station Sneeuwhoogte
Nadrin 17 cm
Stembert 15 cm
Geromont 14 cm
Bièvre 10 cm
Ukkel 8 cm
Florennes 7 cm
Frassem 6 cm
Beauvechain 5 cm
Gosselies 4 cm
Bierset 3 cm
Sint-Pieters-Rode 2 cm
Zaventem, Brecht, Bilzen, Koersel 1 cm
 

Hieronder ziet u een animatie van de neerslaghoeveelheden. Het is een samengesteld radarbeeld van de radars van Wideumont (KMI), Jabbeke (KMI) en Zaventem (Belgocontrol).
De doortocht van de depressiekern is goed te zien door de krulvorm in het neerslaggebied.

   

 

Hieronder vindt u windpieksnelheden die tijdens de nacht van 12 op 13 januari in enkele stations waargenomen werden.

 

 

Station Windsnelheid
Zeebrugge 104 km/u.
Luxemburg 101 km/u.
Humain 94 km/u.
Dourbes 94 km/u.
Middelkerke 90 km/u.
Koksijde 90 km/u.
Buzenol 86 km/u.
Beitem 83 km/u.
Florennes 83 km/u.
Ernage 80 km/u.
Saint Hubert 80 km/u.
Elsenborn 76 km u.
 

Vandaag en volgend weekend

Een hogedrukgebied dat zich nu boven de Atlantische oceaan bevindt, nadert langzaamaan het continent. In combinatie met de eerdere depressie boven ons land, die zich nu in de buurt van de Oostzee bevindt, gaat deze situatie boven België tot een noord-noordoostcirculatie en een toevoer van gestoorde of licht onstabiele stromingen leiden. Deze noord-noordoost oriëntatie veroorzaakt al een eerste probleem: de gestage wind afkomstig van de Noordzee, gepaard met het sterke springtij zal deze vrijdagnamiddag een aanzienlijke stijging van de zeespiegel veroorzaken.

 

Bovendien zal, door de langzaam maar zeker dalende temperatuur, de neerslag boven ons land in Hoog-België - waar het kwik niet meer boven de 0°C zal stijgen - de vorm van hevige sneeuwval aannemen. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag wordt er in de Ardennen een verdere accumulatie van 10 tot 25 cm verse sneeuw verwacht. Deze situatie blijft ongewijzigd tijdens het weekend. In de lager gelegen streken zullen, ook al zullen de maximumtemperaturen lichtjes positief zijn, de nachttemperaturen ook onder nul duiken, wat betekent dat een lichte sneeuwval met kleine ophopingen tijdelijk ook mogelijk zullen zijn.

 

Volg onze recentste voorspellingen en waarschuwingen via de KMI-website of download de gratis KMI-weerapp om de weersituatie in uw gemeente te volgen.