Een zonnig verlengd weekend: laat je niet verrassen door de kracht van de zon!

Het komende verlengd weekend zullen we volop kunnen genieten van mooi en warm zomerweer. Samen met dit mooie weer verwacht het KMI echter ook een hoge uv-index. De uv-index is een getal dat het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weergeeft. Speciaal voor het verlengd weekend hebben we de termijn van onze voorspellingen uitgebreid om zo de uv-index tot en met zondag 28 mei te kunnen voorzien.
De verwachte uv-index voor de komende dagen (gebaseerd op de voorspellingen van woensdag 24 mei) kan u in onderstaande tabel terugvinden.

 

Deze waarden zijn geldig voor een onbewolkte hemel.

Voorspelling voor
Voorspelde uv-index
Woensdag 24 mei 6.7
Donderdag 25 mei
6.9
Vrijdag 26 mei
7.4
Zaterdag 27 mei
7.3
Zondag 28 mei 7.1

 

Uit de tabel hierna kan u de betekenis van de UV-index afleiden :

uv-index uv-intensiteit Huid verbrandt
  < 2 zeer laag vrijwel niet
 2 - 4
laag langzaam
 4 - 6
matig makkelijk
 6 - 8
hoog snel
 8 - 10 zeer hoog zeer snel

U kan ook op onze website terecht, waar de voorspelling van de uv-index tot en met overmorgen wordt weergegeven. Deze voorspelling wordt iedere morgen om 10u30 vernieuwd.

 

Op korte termijn kan overmatige blootstelling aan uv-straling leiden tot een verbrande huid, wat niet alleen oncomfortabel en soms zelfs pijnlijk is, maar ook zeer ongezond voor de huid. De kwalijke gevolgen van uv-straling op lange termijn zijn een snellere veroudering van de huid (meer rimpels) en verhoogde kans op huidaandoeningen en huidkanker. Het is niet alleen belangrijk je huid voldoende te beschermen, ook je ogen kunnen op lange termijn hinder ondervinden. uv-straling kan namelijk leiden tot een aantal oogziekten, waaronder katarakt.

 

Het KMI raadt dan ook aan om je gezondheid in acht te nemen en niet onbeschermd van de zon te genieten. Tips om je te beschermen tegen de zon vind je hier terug: http://www.kanker.be/kankerpreventie/slimmer-de-zon/uv-bescherming-wat-de-juiste-houding