De storm Harvey treft het zuidoosten van Texas

De ex-orkaan "Harvey", die sinds zaterdagavond 26 augustus 2017 gedegradeerd werd naar een tropische storm, treft nog steeds het zuidoosten van de staat Texas in de Verenigde Staten. Hij bereikte deze regio op vrijdag 25 augustus. Het oog van de storm en de sterkste windzone eromheen bereikten de kust omstreeks 5:00 uur tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. De krachtigste windsnelheden overschreden op dat ogenblik de 210 km/u (gemiddelde snelheid over 1 minuut) waardoor de orkaan in de categorie 4 geklasseerd kan worden. Terwijl de orkaan zaterdag over het land begon te razen, verloor hij aan intensiteit en degradeerde zo snel naar een categorie 1 om vervolgens naar de avond toe af te zwakken naar een een tropische storm (gemiddelde windsnelheid over een minuut van minder dan 118 km/u).

Een cycloon onttrekt immers zijn energie uit de vochtige lucht boven het warme water. Zodra hij deze verlaat, zal zijn "brandstof" sterk verminderen.

 

Satellietfoto van de orkaan Harvey genomen op 25/8 om 19.25 lokale tijd.

Naast de hoge windsnelheden brengt Harvey ook bijzonder zware en intense regenval mee die tot overstromingen leidt. Op maandagmorgen werden in de omgeving van Houston neerslagtotalen van om en bij de 500 à 600 l/m² gemeten. Er worden verder nog hoeveelheden van 300 tot 600 liter/m² verwacht. In sommige gebieden kan dit dan resulteren in een totaal van meer dan 1000 l/m².

Dat komt overeen met het totaal van 15 maanden neerslag in het centrum van België!

 

Neerslagtotalen van 27 augustus, geschat aan de hand van de radarbeelden over een periode van 24 uur tijd. De schaal is in "inches" (duim) waarbij 1 inch = 25,4 mm of l/m².

Deze extreme neerslagtotalen zijn te verklaren door volgende samenloop van factoren:

- Zoals alle orkanen bevat Harvey erg vochtige lucht die tot bijzonder intense neerslag kan leiden.
- ten gevolge van een zwakke algemene circulatie beweegt Harvey langzaam en blijven zijn verplaatsingen beperkt tot een en dezelfde zone terwijl hij zelfs een lus beschrijft. Op dit ogenblik verplaatst hij zich met een snelheid van amper 4 km/u.
De laatste voorspellingen van de NWS (National Weather Service of USA) geven aan dat Harvey waarschijlijk verder naar het zuidoosten zal drijven en tijdens de komende 48 uur tijdelijk zal terugkeren boven de wateren van de Golf van Mexico alvorens terug richting Texas te keren en terug koers te zetten richting noordoosten. Als gevolg hiervan zal de regenactiviteit gedurende uren of dagen weer praktisch dezelfde gebieden teisteren.
- Door het feit dat de orkaan enerzijds of anderzijds steeds dicht bij de kust blijft, zal hij - althans gedeeltelijk – gevoed blijven door de vochtige maritieme lucht die boven de Golf van Mexico hangt. Deze configuratie helpt bijgevolg zijn activiteit te handhaven.

 

Deze verklaringen zijn gebaseerd op informatie afkomstig van de National Hurricane Center (NHC)/NOAA/NWS.