Vandaag, maandag bereikt Ophelia Ierland!

De voormalige orkaan Ophelia heeft vanmiddag Zuidwest Ierland bereikt met windstoten van meer dan 120 km/h gemeten bij het station van Cork Airport, 155 km/h op Roches en 176 km/h bij Fastnet Rock (op zee), rond 11.00 uur TL.


De post-tropische depressie vervolgt zijn route naar Noordwest Ierland in de loop van de namiddag en de nacht van maandag op dinsdag maar verliest onderweg geleidelijk aan intensiteit.

 

 

Het voorspelde traject van Ophelia door NOAA op zondag 15 oktober.

Tweet van de Ierse weerdiensten vanmorgen.

Sinds gisteren voelen we de effecten van Ophelia in onze regio's, met zeer milde temperaturen voor de tijd van het jaar als gevolg.


Om 14.00 TL op maandag 16 oktober gaf het kwik 22,6 ° C aan de kust, 24,5 ° C in Ukkel en 23.4 ° C in de Ardennen weer. Deze temperature zullen tegen het einde van de middag zelfs nog een beetje stijgen.

 

Ophelia heeft op België een ander effect doordat verschillende atmosferische lagen die voornamelijk uit zand bestaan vanuit Noord-Afrika naar onze regio's gebracht worden. Deze atmosferische lagen op een hoogte van 1,5-2 km werden geregistreerd door het KMI netwerk van ceilometers LIDAR.

 

Kaart van Europa van het model CAMS dat het transport van zand op hoogteniveau (altitude) door Ophelia, toont.

Detectie van een atmosferische laag die voornamelijk uit zand bestaat, boven Ukkel op zondag 15 oktober.