De LIDAR-ceilometer van het KMI neemt zand en rook waar

Sinds zondag 15 oktober nemen wij door middel van het LIDAR-ceilometernetwerk van het KMI, in de hoogte boven België, meerdere aerosolpluimen van verschillende oorsprong waar.
Op zondag en maandag betrof het verschillende aerosolpluimen die hoofdzakelijk uit zand bestonden. Deze waren afkomstig van Noord-Afrika en werden door de storm Ophelia naar onze regio's meegevoerd.

 

Nu dinsdag nemen we nog steeds op verschillende hoogten meerdere aerosolpluimen waar, maar in dit geval bestaan ze hoofdzakelijk uit rook  die afkomstig is van de bosbranden die vorig weekend in het noorden van Portugal en het noordwesten van Spanje ontstonden.

De zandpluim die zondag en maandag waargenomen werd, was onzichtbaar met het blote oog in tegenstelling met de rookpluim die dinsdagochtend een duidelijk rode zon veroorzaakte.

 

 

 

De rode zon van dinsdagochtend 17 oktober 2017 om 9:30 te Ukkel.

Dankzij het LIDAR-ceilometernetwerk van het KMI, konden we heel precies en in real time de rookpluim boven België volgen.

 

Metingen van de verschillende aerosolpluimen (zand en rook) zoals ze boven Belgiƫ weergenomen werden door het LIDAR-ceilometernetwerk van het KMI