Energiebalans en klimaat van de aarde: de staat van onze kennis

De aarde ontvangt energie van de zon en verliest energie naar de ruimte door infrarode straling. De zogenaamde energiebalans van de aarde beschrijft deze energiestromen en is van fundamenteel belang voor het klimaat op aarde en voor de klimaatsverandering, want:

1) De gemiddelde temperatuur op aarde wordt bepaald door deze energiebalans.

2) Aan de evenaar ontvangt de aarde netto energie, terwijl ze aan de polen netto energie verliest. Deze energie gradient van de evenaar naar de polen is de bron van de algemene circulatie in de oceanen en in de atmosfeer, dus van weer en klimaat.

3) De aarde ontvang iets meer energie dan ze verliest. Deze kleine imbalans in energie is de bron van de klimaatsverandering.

 

Het KMI heeft een internationaal erkende expertise in de meting van energiebalans van de aarde. We meten de inkomende zonnestraling sinds 1983, en de uitgaande aardse straling sinds 2003. In een nieuw gepubliceerd review artikel maken twee KMI wetenschappers de staat op van onze kennis van de energiebalans, met twee belangrijke resultaten:

1) Dit levert nieuwe schattingen op van de termen van de energiebalans van de aarde. Voor de referentieperiode 2000-2005 is de inkomende zonnestraling 340.4 +/- 0.2 W/m², de gereflecteerde zonnestraling 101.6 +/- 2.7 W/m², en de uitgaande infrarode straling 238.0 +/- 2.0 W/m². Via directe stralingsmetingen is de kleine imbalans tussen inkomende en uitgaande straling niet significant meetbaar. Via indirecte metingen van de energieopslag in de oceanen wordt deze imbalans geschat als 0.9 +/- 0.3 W/m².

2) Klimaatsverandering is niet monotoon in functie van de tijd. Tijdens de periode 1985-1997 was er algemene versterking van het El Nino fenomeen en een toename van de globale temperatuur. Tijdens de periode 2000-2009 was er een algemene versterking van het La Nina fenomeen en een stagnatie van de globale temperatuur. De periode van temperatuurstagnatie was echter geen periode zonder netto energieopname door de aarde, deze energieopname lijkt zelfs groter dan tijdens de periode van temperatuurstoename.

 

Het volledige artikel is te vinden via de volgende links:

HTML versie

PDF versie

Meer informatie: Steven Dewitte – 023730624.