Mogelijk MEDICANE boven Middellandse Zee

Sinds maandag 13 november heerst er een omvangrijke depressie boven het centrale deel van de Middellandse Zee, die al zware neerslag heeft voortgebracht in meerdere regio’s van Italië en de Balkan

Deze depressie is ontstaan begin deze week, door een tegenstelling tussen koude lucht vanuit West-Europa enerzijds en nog warme lucht boven de Middellandse Zee anderzijds. Een depressiekern bevond zich ten zuidoosten van Malta donderdag en is verbonden aan de aanwezigheid van koude lucht op grotere hoogte (die vanuit het Europese continent stroomt) met een temperatuur van -22 graden op een hoogte van 5 of 6 km en die een groot contrast vormt met het nog warme zeewater (rond 22 graden). Dit belangrijk thermisch contrast geeft aanleiding tot een zeer onstabiele atmosfeer met zware buien (warme vochtige lucht aan het oppervlak stijgt naar de koude lucht die er boven hangt). Die convectie geeft aanleiding tot dikke onweerswolken (Cumulonimbus) en zware buien.

 

Zeewater oppervlakte temperatuur, 17/11/2017, bron ECMWF.

 

In sommige gevallen kunnen die buien rond een depressiekern draaien en een structuur vormen die doet denken aan een orkaan. Als dit gebeurt diept de depressie zich verder uit en neemt de wind toe. Dergelijk “hybride” structuur (tussen een gewone depressie en een orkaan in) noemt een “MEDICANE”, samenvoeging van MEDIterranean hurriCANE (orkaan in de Middellandse Zee) en vormt zich meestal in de herfst als het zeewater nog warm is en de eerste koude lucht uit Europa is afgezakt naar het zuiden. De diameter is maximaal 300 km.

   

Volgens de meest recente berekeningen van de weercomputers zou de depressie in de buurt van Malta zich vrijdag omzetten naar een “Medicane” en doorreizen tussen het zuiden van Italië en Griekenland, vergezeld van stormwinden en zware onweersbuien.