UPDATE 18/04/2010 22H: Gevolgen van de vulkaanuitbarsting op IJsland voor België?

Update zondag 18/04/2010 22H

Op dit ogenblik is er op de satellietbeelden nog maar weinig of zelfs niks meer te zien van het vulkanisch stof dat zich gisterenavond nog boven het noorden van Frankrijk bevond. Door de geringe stroming boven onze streken, en dit op alle niveau's, zijn er vandaag geen nieuwe aswolken te verwachten boven België.

Een gedeelte van de vulkaanemissies van gisteren kunnen samen met de wolkenband gelinkt aan het koufront, momenteel boven Schotland, op maandag in afnemende concentraties Engeland en de Noordzee bereiken, maar blijven waarschijnlijk toch ten noorden van ons land.
De wolk die momenteel duidelijk zichtbaar is op het Eumetsat beeld strekt zich uit van de vulkaan
tot +- 59N en 19W. Deze wolk verplaatst zich in een oostelijke tot zuidoostelijke stroming
naar de Britse Eilanden, Scandinavië en het Europese continent en zal waarschijnlijk ook onze streken bereiken in de loop van maandagavond en dinsdag.

De bijgevoegde figuren zijn trajecten en starten bij de uiterste beginpunten van van de wolk die momenteel goed is waar te nemen
op de satellietbeelden.

 

Update zaterdag 17/04/2010 18H

De aswolk, die het gevolg is van de vulkaanuitbarsting in Ijsland bevindt zich nog grotendeels boven ons land, het noorden van Frankrijk, Duitsland en zo verder naar Centraal-Europa. Aangezien er weinig wind is in de onderste luchtlagen (onder 20000 voet) zal de aswolk nog grotendeels over onze streken blijven hangen. De grootste concentraties boven ons land bevinden zich net in deze luchtlagen.

Uit recente traject analyses blijkt dat de koers van de nieuwe emmissies van de vulkaan in de hogere luchtlagen georiënteerd zijn in oostelijke richting. De uitstoot op lagere hoogte (2 km) neemt een meer zuidelijker koers.
Rond 14 uur Belgische tijd werden ook nieuwe trajecten berekend ter hoogte van de Faeröer-eilanden. Deze bevestigen de oostelijke, zuidoostelijke koers van het traject.
In het rood wordt de hoogte vermeld in hPa. In blauw de datum (dag, uur in universele tijd).

Binnen enkele uren zullen er nieuwe analyses en prognose gemaakt worden.

 

Update vrijdag 16/04/2010 17H

16 april 2010 om 14 uur

 

16 april 2010 om 12 uur: de wolk nog steeds ten noorden van België (Foto: Eumetsat)

 

16 april 2010 om 10 uur (Foto: Eumetsat)

 

Op woensdagmorgen 14 april 2010 is de vulkaan Eyjafjallajokull op 120 km van Reykjavik, IJsland uitgebarsten. Het vulkanisch stof dreef aanvankelijk af in noordoostelijke richting naar Scandinavië en boog later af naar het zuiden. Met de meer noordwestelijke stroming zou de pluim mogelijk over de Benelux kunnen trekken
De aspluim bevindt zich volledig in de troposfeer (lager dan 10 km). Daarom zal ze, in tegenstelling tot de grote explosie van de Pinatubo op de Filippijnen in 1991, geen invloed hebben op de ozonlaag die ons beschermt tegen de uv straling. Anderzijds absorberen de stofdeeltjes zelf de straling van de zon. Hierdoor vermindert tijdelijk de intensiteit van het zonlicht en ook van de UV straling. Afhankelijk van de hoeveelheid as in de atmosfeer kan dit aanleiding geven tot kleureffecten bij zonsopkomst of zonsondergang.
Volgens de huidige trajectberekingen is de kans klein dat we hier in België een spectaculaire zonsondergang of zonsopkomst te zien zullen krijgen. Vanavond zal de pluim onze regio waarschijnlijk nog niet bereikt hebben. Volgens de eerste berekeningen zou de pluim ons vrijdagmorgen bereiken maar dan drijft er ook bewolking binnen, zodat de zon niet zichtbaar zal zijn.
Afhankelijk van het verdere verloop van de eruptie zullen nieuwe analyses en prognose gemaakt worden.

 

Traject van de stofwolk berekend sinds de uitbarsting 14 april 2010 om 8u Belgische tijd. Uit trajectanalyses wordt verwacht dat morgen in de loop van de voormiddag de aswolk over het noorden van de Benelux zou passeren. In het rood wordt de hoogte vermeld in hPa. In blauw de datum (dag, uur in universele tijd). Het valt vooral op dat de aswolk laag zit.

 

Traject van de stofwolk berekend sinds de uitbarsting 14 april 2010 om 14u Belgische tijd

 

Traject van de stofwolk berekend sinds de uitbarsting 14 april 2010 om 20u Belgische tijd

 

Rook en damp stijgt op uit de vulkaan onder de Eyjafjallajokull gletsjer. In minder dan een maand is dit de tweede uitbarsting. Het ijs smelt en de rivieren zwellen zienderogen. Foto: IJslandse kustwacht - 14 april 2010

Satellietbeeld met de stofwolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull. Foto: Eumetsat (15 april 2010)