Tropische storm Grace nabij de Europese kust

Tijdens de nacht van 4 op 5 oktober 2009 ontstond een tropische storm zo'n 1000 km ten westen van de Spaanse kust. Het is niet abnormaal dat Europa te maken krijgt met 'restanten' van oude tropische stormen nadat ze de Atlantische Oceaan zijn overgestoken maar het is wel zeer uitzonderlijk dat een actieve tropische storm zo noordelijk tot ontwikkeling komt.

Eén van de voorwaarden om een tropische storm te laten ontstaan is dat dit moet gebeuren boven een zeewatertemperatuur van minstens 26 graden. In dit geval was het zeewater amper 20 à 21 graden. Desondanks laten de satellietbeelden een kleine maar duidelijke cycloon zien, inclusief met typisch 'oog' in het midden. Het Amerikaanse National Hurricane Center doopte deze storm om tot "Grace". Het is niet de verwachting dat deze storm zich verder zal ontwikkelen tot een orkaan, maar de komende uren zou deze moeten afzwakken zodat er maar weinig gevaar bestaat voor de Europese bevolking.

Het komt nog wel voor dat tropische stormen of aanverwanten ontstaan op abnormale plaatsen. Orkaan Vince was zo'n voorbeeld nabij Madeira in oktober 2005. Zelfs op de Middellandse Zee worden heel af en toe gelijkaardige stormen waargenomen.

Onderstaand satellietbeeld dateert van 5 oktober 2009 rond 6 uur. De gele pijl geeft de tropische storm aan, waarbij zeer goed het 'oog' en de spiraalarmen te zien zijn.

 

De tropische storm Grace

De afbeelding hieronder toont een zeer gedetailleerde opname van de MODIS satelliet van gisteren, waarbij de storm nog in volle ontwikkeling was nabij de Azoren (bron: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/).

 

De tropische storm Grace in volle ontwikkeling