De prototype SovaP radiometer is klaar

Eind Maart 2007 vierde het « zonneconstante » team de geboorte van de prototype SovaP radiometer. De SovaP radiometer is een instrument dat gebouwd wordt voor lancering op de microsatelliet Picard in 2009 in samenwerking met het Franse ruimtevaartagentschap CNES. De qualificatie van het instrument bestaat in het nagaan van de kwaliteitscriteria die opgelegd worden door het microsatelliet programma. Tijdens de vibratietesten wordt nagegaan of het instrument het trillingsniveau tijdens de lancering zal overleven, tijdens de thermische vacuum testen wordt nagegaan of het instrument correct werkt in ruimte omstandigheden. Naast deze generische ruimte testen, moet ook de wetenschappelijke kwaliteit van het instrument nagegaan worden. Hiervoor zijn we gestart met de detailcontrole van de individuele elektronische kaarten en mechanische onderdelen van het instrument. De detailcontrole bestaat in het nagaan van de werkelijke performanties in vergelijking met vooraf opgestelde minimum performanties. Dit proces laat toe de verborgen gebreken van het instrument op te sporen. Aangezien hierbij onvoorziene taken het licht kunnen zien, creëert dit ook een zekere stress in verband met de planning die gerespecteerd moet worden.


Tot nog toe heeft het SovaP team steeds een antwoord kunnen vinden op de uitdagingen gesteld door het CNES. Momenteel is het echter nog niet verworven dat we kunnen starten met de bouw van het vlucht instrument. Hiervoor moet het CNES eerst instemmen met ons technisch rapport dat een samenvatting van de detailcontrole van het prototype instrument.


We zetten onze inspanningen voort met als doel een kwaliteitsvol instrument af te leveren waarmee we onze metingen vanuit de ruimte van de zonneirradiantie, die startten in 1983 kunnen voortzetten. De metingen van de zonne-irradiantie zijn een belangrijk onderdeel van de studie van de opwarming van de aarde.

 
  • image001.jpg
  • integration_01.jpg
  • integration_02.jpg
  • integration_03.jpg
  • perpvernis6.jpg
  • sami.jpg
  • work_mq08.jpg
1 2 3 4 5 6 7