MIK HOOG! Nee hoger… VEEL hoger!!!

 

De ESERO (European Space Education Resource Office), het KMI en het St-Pieterscollege van Jette organiseren samen een educatief wetenschappelijk project waarbij leerlingen actief de grenzen van de ruimte gaan verkennen door ter plaatse experimenten uit te voeren.


Het klinkt alsof 'De ruimte' heel ver weg is, maar dat klopt niet. Het Internationaal RuimteStation ISS draait rond de Aarde op een hoogte van 400km, en de ruimte begint officieel al op 100km hoogte. Met een stratosfeerballon kan je zonder grote kosten tot 30km hoog geraken. Dat is weliswaar veel minder dan 100km, maar op 30km hoogte heb je toch al 99% van de atmosfeer onder je. Op 30km hoogte is de hemel ook zwart, de Aarde is blauw en de horizon gebogen: de bolvorm van de Aarde wordt al zichtbaar!

 

Een foto genomen met een fototoestel dat aan een weerballon bevestigd was.

Op 15 maart 2012 zullen ESERO en het St-Pieterscollege Jette vanop het domein van het KMI te Ukkel een stratosfeerballon naar een hoogte van 30km laten vliegen met een lading van ongeveer anderhalve kilo. Het grootste deel van deze lading wordt ter beschikking gesteld voor experimenten en proeven/ proefjes van leerlingen basis- en secundair onderwijs.

Wij nodigen dan ook alle leerlingen en leerkrachten basis- en secundair onderwijs uit om voor 7 november 2011 een voorstel in te dienen voor een wetenschappelijk, technologisch of creatief experiment om mee te sturen naar de grenzen van de ruimte.

 

Alle leerlingen en begeleiders die een wetenschappelijk experiment met een weerballon meegestuurd hebben.

Een jury onder voorzitterschap van onze eerste Belgische astronaut, Dirk Frimout, zal begin december een selectie maken uit de ingediende voorstellen, zodat de betrokken leerlingen aan de bouw van hun experiment of proef kunnen beginnen. Een hulplijn staat daarbij steeds ter beschikking.


De geselecteerde teams zullen ook worden uitgenodigd om op 15 maart naar het KMI in Ukkel te komen om de vlucht van hun experiment naar de grenzen van de ruimte mee te maken!


Meer informatie over het project, alsook het wedstrijdreglement en het inschrijvingsformulier vind je op http://www.asgard-balloons.webs.com. Ook als je wat inspiratie nodig hebt voor mogelijke experimenten, kan je terecht op deze websites.

Laat je fantasie de vrije loop, maar bedenk wel dat je wat je voorstelt ook zelf moet kunnen maken met je team!

 

Een weerballon bereikt hoogtes waarop de hemel zwart is, de Aarde blauw en de horizon gebogen.