Verwachtingen - weerbericht

15°

13°

3-4 Bft

13°

10°

Samengevat weerbericht

Na een laatste bui in het oosten wordt het op de meeste plaatsen droog met minima tussen 7 en 15 graden. Naar de ochtend toe bereikt een nieuwe buienzone het noordwesten van het land.

Zaterdag is het wisselvallig, fris en vrij winderig met enkele buien. In de namiddag wordt het droger in het westen. Maxima van 15 tot 21 graden.

Zondag en begin volgende week nog af en toe een bui maar vaak droog en stilaan warmer.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen zaterdag

In het oosten van het land is het deze avond zwaarbewolkt met regen- en onweersbuien. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen op korte tijd.
In de meeste andere streken wordt het deze nacht droog met brede opklaringen. In de kuststreek is een plaatselijke bui echter niet uitgesloten.
Op het einde van de nacht bereikt een nieuwe buienzone het noordwesten van het land. Een plaatselijke donderslag of felle rukwinden lijken daarbij niet uitgesloten.
De minima liggen tussen 7 en 15 graden bij een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidwestenwind.Zaterdag is het wisselvallig, vrij winderig en fris met opklaringen en wolkenvelden. In de voormiddag kunnen er reeds enkele buien vallen, eerst in het noordwesten, later ook in de andere streken. In het noordwesten is er 's ochtends zelfs kans op een donderslag.
In de namiddag wordt het droger in de westelijke landshelft. In het oosten neemt de kans op buien toe en is een plaatselijke donderslag niet uitgesloten.
Maxima van 15 of 16 graden op de Ardense hoogten en van 19 tot 21 graden in de andere streken. De wind ruimt snel van zuidwest naar west. In de voormiddag waait het matig tot af en toe vrij krachtig in het binnenland en vrij krachtig tot af en toe krachtig aan zee met rukwinden van 55 tot 65 km/h in het noordwesten. Na de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af.Zaterdagavond en -nacht wordt het op de meeste plaatsen lichtbewolkt en droog. Boven zee ontstaan nog enkele buien die mogelijk de kust of het noordwesten van het land bereiken. In de Ardense valleien kan tegen de ochtend aan wat nevel of mist gevormd worden. De minima liggen tussen 6 en 14 graden bij een zwakke tot matige wind uit west tot zuidwest.

Algemene luchtgesteldheid

Rond een depressie die zich verplaatst van Schotland naar Noorwegen wordt, in een vrij strakke west- tot noordwestelijke stroming, frisse en onstabiele zeelucht van polaire oorsprong over onze streken aangevoerd.
Een eerste storing verbonden aan dat lagedrukgebied blijft deze avond nog enige tijd actief over het oosten van het land. Na een relatief kalme periode deze nacht, ontstaan er nieuwe buien op de doortocht van een hoogtevore op het einde van de nacht, gevolgd door een storing die in de loop van de voormiddag over het land trekt en na de middag blijft slepen over het zuidoosten.
Zaterdagnacht en zondag zorgt een uitloper van het Azorenhoog voor een weersverbetering vanaf het zuidwesten.


update van vrijdag 22:01