Verwachtingen - weerbericht

4 Bft

-1°

-3°

-2°

Samengevat weerbericht voor vannacht

Deze avond nog enkele winterse buien in Vlaanderen en sneeuwbuien in de Ardennen. 's Nachts tijdelijk droger met opklaringen en minima tussen -4 en +2 graden.

Op het einde van de nacht en vrijdagochtend kans op buien van sneeuw die in het binnenland enige uren blijft liggen.

Vrijdag overdag wisselvallig met af en toe een winterse buien in Vlaanderen en een sneeuwbui in de Ardennen. Maxima tussen -2 en +5 graden.

Ook tijdens het weekend en begin volgende week afwisselend winterse buien en droge perioden. 's Nachts vriest het vrijwel overal, overdag maxima van 0 tot 5 graden.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen vrijdag

Deze avond verwachten we nog perioden met buien van regen of smeltende sneeuw in Laag- en Midden-België en sneeuwbuien in de Ardennen. Vooral in het noorden is een plaatselijk onweer niet uitgesloten.
Deze nacht neemt de buienkans tijdelijk af en verschijnen er opklaringen. Op het einde van de nacht verwachten we in de westelijke landshelft opnieuw buien van smeltende sneeuw of sneeuw die blijft liggen. Ook waar het droog blijft, zorgen aanvriezende wegdelen plaatselijk voor gladheid.
De temperaturen dalen naar -4 graden in de Hoge Venen, 0 of -1 graad in het centrum van het land en +1 of +2 graden in het westen. De westenwind waait meestal matig, in het westen af en toe vrij krachtig, en krimpt geleidelijk naar zuidwest. Aan zee waait het eerst vrij krachtig tot krachtig uit noordwest, later matig tot vrij krachtig uit west tot zuidwest.

Vrijdagochtend trekt een buienzone van west naar oost. In Hoog-België valt de neerslag als sneeuw maar ook elders in het binnenland kan er de eerste uren sneeuw vallen die enige uren blijft liggen.
Daarna krijgen we vanaf de kust afwisselend opklaringen en wolkenvelden waaruit enkele plaatselijke buitjes kunnen vallen, van regen en natte sneeuw in Vlaanderen en meestal van sneeuw in de Ardennen. Maxima tussen -2 graden in de Hoge Venen en 4 of 5 graden in het westen. De wind waait meestal matig en aan zee soms vrij krachtig uit zuidwest ruimend naar westzuidwest in het binnenland en naar westnoordwest in het westen.

's Avonds en tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag is er vaak veel bewolking. Hier en daar kan er nog een winterse bui vallen. In de Ardennen en later ook elders in het binnenland valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Minima van -4 graden op de Ardense hoogten tot +2 graden aan zee. De wind waait matig en aan zee soms vrij krachtig uit west tot zuidwest.

Algemene luchtgesteldheid

Een lagedrukgebied nabij de Noorse westkust zakt geleidelijk in de richting van de Noordzee. Rond dit gebied wordt koude, onstabiele en af en toe gestoorde zeelucht van polaire oorsprong naar onze streken aangevoerd.
In die noordwestelijke stroming wordt een secundaire depressiekern meegevoerd die vrijdagochtend over of juist ten zuiden van ons land doortrekt.


update van vandaag 17:01