Verwachtingen - weerbericht

3-2 Bft

-2°

-1°

Samengevat weerbericht

Vannacht vooral in de noordoostelijke landshelft nog steeds wisselvallig met winterse buien. Kans op vorming van rijm- en ijsplekken bij opklaringen. Minima tussen -3 en +4 graden.

Zondag tijdelijk droog met brede opklaringen. In de loop van de namiddag meer bewolking met 's avonds regen vanaf de kust en nieuwe sneeuwval in de Ardennen. Maxima tot 5 graden.

Maandag en dinsdag overwegend droog met maxima rond 6 à 8 graden.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen zondag

Vannacht verwachten we vooral in de noordoostelijke landshelft nog enkele buien, die ook in Vlaanderen een winters karakter kunnen krijgen. Soms zijn er ook opklaringen die lokaal zelfs breed kunnen zijn. Nevel of (aanvriezende) mist zijn mogelijk en er is gevaar voor rijm- en ijsplekken. De minima variëren tussen -3 graden in Hoog-België en +4 graden aan de kust, met op vele plaatsen in het binnenland waarden rond of iets onder het vriespunt. Aan de kust waait een matige noordwestenwind, elders is hij meestal zwak uit het westen.

Zondagochtend kan in de noordoostelijke helft van het land nog een (winterse) bui vallen. Later wordt het overal droog met soms brede opklaringen, vooral in het westen en het centrum. In de loop van de namiddag neemt vanuit het westen de bewolking opnieuw toe en kan het aan de kust al wat beginnen regenen. De maximumtemperaturen liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 6 graden aan zee bij een matige wind uit noordwest tot west, krimpend naar zuidwest.Tijdens de nacht van zondag op maandag trekt een storing van west naar oost over het land. In Laag- en Midden-België valt de neerslag als regen, maar aanvankelijk kan het gaan om smeltende sneeuw. In Hoog-België en vooral dan op de hoogten verwachten we een sneeuwlaag van meerdere cm. Minima van -2 graden in de Hoge Venen tot +5 graden aan de kust. De zuidwestenwind neemt toe tot matig of soms vrij krachtig, alvorens te ruimen naar een matige wind uit noordwest.

Algemene luchtgesteldheid

Ons weerbeeld wordt bepaald door licht onstabiele, polaire zeelucht die vanuit het noordwesten over ons land wordt gevoerd tussen een depressie ter hoogte van de Baltische Zee en een uitloper van het Azorenhoog boven de Britse Eilanden.

Zondag bereikt deze hogedrukwig het continent waardoor de buienneiging zal afnemen. 's Avonds bereikt een nieuwe storing ons land vanaf het westen.


update van zaterdag 22:01