Verwachtingen - weerbericht

1-2 Bft

-2°

-5°

-4°

Samengevat weerbericht

Deze avond en nacht neemt de bewolking toe vanaf het westen maar blijft het rustig en droog. In het oosten koelt het onder laatste opklaringen nog flink af. Minima van -7 tot +3 graden en weinig wind.

Maandag is het wisselend tot zwaarbewolkt. In de late namiddag verwachten we lichte regen in het westen van het land. Maxima van 2 tot 8 graden.

Maandagavond en -nacht volgt er meer regen, in de oostelijke landshelft mogelijk lichte winterse neerslag.

Dinsdag wordt het stilaan droger. De rest van de week is het koud en droog met overdag temperaturen rond of net boven het vriespunt en matige tot strenge nachtvorst.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen maandag

Deze avond verwachten we uitgebreide wolkenvelden in het westen en opklaringen in het oosten. In de loop van de nacht breidt de bewolking zich geleidelijk uit over het hele land maar blijft het rustig en droog. Minima van -7 tot -4 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond het vriespunt in het centrum en van +1 tot +3 graden in het westen. De wind blijft meestal zwak waaien uit zuid- tot zuidzuidoostelijke richtingen.


Maandag is het wisselend tot zwaarbewolkt met vooral in het oosten van het land nog enkele opklaringen. In de late namiddag verwachten we in de westelijke landshelft lage wolken waaruit af en toe wat lichte regen kan vallen. Elders blijft het de ganse dag droog. De maxima liggen tussen 2 en 5 graden in de Ardennen en tussen 6 en 8 graden in de andere streken. De wind waait meestal zwak, aan zee soms matig, uit zuidelijke richtingen. In het oosten wordt de wind op het einde van de dag veranderlijk.


Maandagavond en tijdens de nacht van maandag op dinsdag, breiden de lage wolken zich uit naar het binnenland en verwachten we nog perioden van regen in het westen van het land, lichte smeltende sneeuw of sneeuw in het centrum en hooguit wat lichte sneeuw in het oosten. Nevel en mist kunnen vooral in het westen van het land het zicht beperken. Minima van -7 tot -3 graden ten zuiden van Samber en Maas, net boven het vriespunt in het centrum van het land en rond +3 of +4 graden in het westen. De wind waait zwak uit zuid- tot zuidoostelijke of veranderlijke richtingen en draait op het einde van de nacht naar zuidoost tot oost.

Algemene luchtgesteldheid

Een warmtefront nadert het westen van het land maar wordt deze avond en nacht nog buiten onze grenzen door een hogedrukgebied boven Duitsland.
Maandag loopt een kleine depressie van Schotland naar West-Frankrijk langs dit warmtefront en kan de neerslag op het einde van de dag en de volgende nacht het westen en het centrum van het land bereiken. Langs de oostflank van dit gebied krijgt de neerslag mogelijk een winters karakter.


update van vandaag 17:01