Verwachtingen - weerbericht

2-4 Bft

Samengevat weerbericht

Vannacht is het eerst licht bewolkt of helder, maar later wordt het zwaarbewolkt met in het noordoosten wat lichte sneeuwval en in het noordwesten een beetje regen of smeltende sneeuw, die lokaal kan aanvriezen. De minima liggen rond -4 graden in het centrum

Morgenochtend is het zwaarbewolkt met nog wat sneeuw in het oosten en regen in het westen. Later wordt het zonnig vanuit het noorden. De maxima liggen tussen 3 en 8 graden.

De rest van de week wordt het stilaan zachter, maar er is dikwijls veel bewolking met soms ook regen.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen dinsdag

Vannacht is het lang helder of licht bewolkt. Maar in het tweede deel van de nacht neemt de bewolking toe vanuit het noorden en tegen de ochtend valt er wat lichte neerslag in de noordelijke helft van het land. In het noordoosten valt wat sneeuw. In het noordwesten verwachten we eerder regen of smeltende sneeuw, die dan lokaal kan aanvriezen. De koudste temperaturen worden opgemeten onder de heldere of licht bewolkte hemel: ze liggen tussen -5 en -8 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond -1 graad aan zee en tussen -3 en -5 graden elders. De matige noordoostenwind wordt zwak en krimpt in de loop van de nacht naar het noorden en morgenochtend naar het noordwesten. Aan zee neemt de wind op het einde van de nacht weer toe naar matig of soms zelfs vrij krachtig.

Morgen is het zwaarbewolkt met wat sneeuw in het oosten van het land en lichte regen of lokaal wat smeltende sneeuw in het westen. Vanaf het noorden wordt het vervolgens droog en geleidelijk vrij zonnig. De maxima liggen tussen 3 en 6 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 6 en 8 graden elders. De wind waait zwak en later matig uit het noorden of het noordnoordoosten. Er is kans op rukwinden tussen 50 en 60 km/h.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het overwegend helder of licht bewolkt maar in het westen neemt de bewolking opnieuw toe. Plaatselijk is er kans op nevel of mistbanken die kunnen aanvriezen. De wind waait zwak of matig uit het noorden. In de kuststreek blijven de temperaturen positief, rond +2 graden, maar in het binnenland verwachten we opnieuw nachtvorst, tussen -1 en -6 of -7 graden.

Algemene luchtgesteldheid

Een hogedrukkern tussen IJsland en Schotland beweegt zich de komende 24 uur naar het gebied ten zuiden van Ierland en zoekt intussen aansluiting met het hogedrukgebied van de Azoren. Daardoor draait de luchtstroming over ons land, in alle niveaus van de troposfeer, naar het noorden. In deze noordelijke stroming reist een zwakke storing mee, die naar het einde van de komende nacht toe ons land zal bereiken.


update van maandag 22:01