Verwachtingen - weerbericht

15°

15°

4-5 Bft

16°

13°

14°

Samengevat weerbericht

Deze ochtend eerst nog regen in het oosten. Daarna wisselend bewolkt en vooral in het noorden nog kans op enkele buien. Gevoelig frisser met maxima rond 17 graden en een strakke wind.

Deze avond en nacht eerst droog weer met opklaringen. Later toenemende bewolking en regen vanaf het westen. Minima van 8 tot 12 graden.

Tijdens het weekend aanhoudend wisselvallig en winderig. Zaterdag maxima tot 17 of 18 graden, zondag niet hoger dan 12 graden.

Maandag en dinsdag nog af en toe een bui maar zachter. Maxima tot 15 of 16 graden in het centrum.

Weersverwachting voor vandaag en volgende nacht

Deze ochtend verwachten we aanvankelijk nog veel bewolking en soms regen over de oostelijke landshelft. Elders is dan wisselvallig met opklaringen maar ook enkele buien. In de loop van de dag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met vooral over het uiterste noorden kans op buien. In de namiddag wordt het droger vanaf het westen. De maxima liggen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 16 graden in de Kempen. De matige zuidwestenwind wordt later tijdelijk vrij krachtig en aan de kust zelfs krachtig. We verwachten rukwinden van 50 tot plaatselijk 70 km/u. Op het einde van de dag zwakt de wind af.'s Avonds krijgen we droog weer en worden de opklaringen breder. In de loop van de nacht neemt de bewolking opnieuw toe en gaat het geleidelijk regenen vanaf het westen. De minima liggen 8 graden op de Ardense hoogten en 12 graden in het westen en het centrum. De zuidwestenwind waait meestal matig.

Algemene luchtgesteldheid

Ons land bevindt zich tussen een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Scandinaviƫ tot Oost-Europa en verschillende depressies boven de Atlantische Oceaan en het westen van het Middellandse-Zeegebied. Het hogedrukgebied verplaatst zich geleidelijk oostwaarts zodat de depressies stilaan dichterbij komen.
Deze ochtend verlaat een storing verbonden aan een lagedrukkern boven Engeland het oosten van het land. Aan de achterzijde van die regenzone bevinden we ons vandaag in gevoelig frissere en licht onstabiele zeelucht. Deze namiddag en avond wordt het dankzij een mobiele wig stabieler maar in de nacht naar zaterdag volgt een nieuwe storing.


update van vandaag 06:01