Windhoos van 7 juni 2012

Op donderdag 7 juni 2012 kregen delen van het land te kampen met turbulente weerverschijnselen en hevige buien.
In de provincie Limburg werd tijdens de late namiddag een kleine windhoos waargenomen.

Dit soort weerfenomenen treedt op wanneer de atmosfeer onstabiel is (een sterke daling van de temperatuur met de hoogte) en een sterke windschering (verandering van richting en/of windsnelheid met de hoogte) ondergaat. Eenvoudig bekeken creëert de windschering een soort "rotoren",  horizontale rollen die vervolgens naar een quasi vertikale stand opgelicht worden om zo een windhoos of tornado te vormen. Het is erg moeilijk, of vrijwel onmogelijk, om precies te voorspellen waar er zich een tornado zal vormen, maar we kunnen uit bepaalde specifieke gegevens op de meteorologische modellen afleiden dat er een risico bestaat op dergelijke fenomenen.

Het turbulente weer ging ook gepaard met zware regenbuien. Op basis van de radarbeelden kunnen we vaststellen dat op bepaalde plaatsen, meer bepaald langs de as Ath / Brussel / Schaffen, vrij belangrijke hoeveelheden neerslag vielen (soms meer dan 30mm). Deze hoeveelheden worden soms in minder dan dertig minuten geproduceerd. Een dergelijke lijnvormige structuur is kenmerkend voor een sterke vertraging van de luchtstromingen in de hoogte (aftakking van de straalstroom aan de linkerzijde) die een stevige opwaartse luchtstroom veroorzaakt. Deze stijgende luchtmassa koelt vervolgens af in de hoogte, gaat condenseren en leidt dan tot intense neerslag.

Gezien donderdag aan al de parameters voldaan werd, hebben de KMI-weervoorspellers vanaf 4 uur 's ochtends waarschuwingen voor mogelijke schade door wateroverlast en hevige wind uitgegeven.

 

Accumulatie van de neerslag vanaf 9u50(lt) op 7 juni 2012 tot 8 juni 2012 om 9u50(lt)