SIMBA gaat naar de ruimte

Op 20 juni 2012 kreeg het KMI team Operationele Directie “Waarnemingen” van Dr. Steven Dewitte het fantastische nieuws dat haar pilootproject “SIMBA” geselecteerd werd om deel uit te maken van het CubeSat project, QB50 van de Europese Commissie dat wordt geleid door het Von Karman Instituut in België.
SIMBA (Sun-earth IMBAlance) wordt een hoogtechnologische radiometer, die zowel meet hoe de zon de aarde opwarmt, en hoe de aarde afkoelt door het uitzenden van infrarode straling. Op die manier kunnen we meten hoeveel netto-energie van de zon op de aarde achterblijft en wat het effect hiervan is op het klimaat.

 

Het SIMBA radiometer project

SIMBA wordt ontwikkeld door het KMI dat jarenlange expertise met radiometers heeft, in samenwerking met de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Franse onderzoek laboratorium LATMOS, de Vrije Universiteit van Brussel en de Universiteit van Luik, in het kader van het “Solar Terrestrial Center of Excellence”.
Het SIMBA vluchtmodel zal gebouwd worden door ons ervaren radiometer team dat o.a. ook de Sova-Picard radiometer ontwikkelde.
Voor de financiering van het SIMBA project zal een voorstel ingediend worden in het Prodex programma van het Federale Wetenschapsbeleid (Belspo).


QB 50 zal 50 CubeSats (mini satellieten) bevatten, die voornamelijk atmosferisch onderzoek gaan uitvoeren op een hoogte van 320 km. SIMBA zal vliegen met de voorbereidende vlucht op een hoogte van 500 km, die een langere levensduur toelaat.
De lancering is voorzien eind 2014, vanaf een onderzeeër in de Barentszee in de buurt van Murmansk, Noord Rusland.


Van deze kleine leeuwenprins gaan we hopelijk nog veel horen...