De overvloedige neerslag van 5 juli 2012


Een depressie afkomstig van de Atlantische Oceaan heeft zich verplaatst naar het zuidwesten van de Britse Eilanden en vervolgens naar Bretagne. Aan de voorzijde van deze depressie stroomde warme lucht uit het zuiden van Europa naar onze streken. Een zeer actieve onweerszone heeft zich boven Frankrijk ontwikkeld in deze luchtmassa die geleidelijk onstabieler werd. De onweerszone heeft zich verplaatst naar het noordoosten, en is donderdagavond over onze streken getrokken.

De weermodellen hebben de situatie goed zien aankomen. Reeds meerdere dagen zagen de grootschalige modellen een onweerachtige situatie boven onze streken voor woensdag en donderdag. Woensdag hebben de fijnmazige modellen de eerste signalen gegeven van de ontwikkeling van een kleinere kern donderdagavond en de volgende nacht over het noorden van Frankrijk en het westen van België, met neerslaghoeveelheden die de 50 l/m2 overstegen. Deze evolutie werd duidelijker in de latere modelruns. Bijgevolg besliste het KMI een waarschuwing te geven met code oranje voor de neerslag in het centrum en het westen van het land, en een waarschuwing met code geel voor onweer.

Donderdagnamiddag en -avond zijn dan op veel plaatsen onweders losgebarsten. In het oosten van Oost-Vlaanderen, het westen van Vlaams-Brabant en in het centrum van Henegouwen waren de buien hevig en werden neerslagtotalen van plaatselijk meer dan 50 l/m2 opgetekend, met belangrijke wateroverlast tot gevolg.

 

Neerslaggegevens van het klimatologisch netwerk op 5 juli 2012 van 8u tot 8u lokale tijd

Station Neerslaghoeveelheid in l
Ecaussinnes

76,2

Lede 66,2
Herne 65,8
Essen 58,6
Sart-Bernard 57,8
Presles 55,2
Ingelmunster 51,9
Upigny 51,1
Passendaal 51,0
Zele 47,8
   
Ukkel 19,8
 

Hierboven ziet u de 10 hoogste neerslaghoeveelheden die op 5 juli 2012, van 8 uur tot de volgende ochtend om 8uur, waargenomen werden door de waarnemers uit het klimatologische netwerk van het KMI.  Het station te Ukkel wordt als referentie aangehaald.

 

 

Radarbeeld van 5 juli 2012 18u10 lokale tijd