Waarschijnlijkheid voorspellingen

De notie van probabiliteit dringt zich op vanaf het moment dat we te maken hebben met toevalsvariabelen, met andere woorden, grootheden die op onvoorspelbare wijze veranderen in de gegeven heersende omstandigheden (zoals « kop » of « munt » van een muntstuk).

Aanvankelijk was de probabiliteit exclusief gelinkt aan de onzekerheid van de waarnemer aangaande het optreden van een evenement, als gevolg van de onmogelijkheid om het geheel van voorkomende variabelen en parameters te beheersen. Welnu, de fundamentele wetten van de natuur zijn deterministisch, wat zou suggereren dat een gegeven oorzaak slechts een uniek effect kan teweegbrengen.

Sinds enkele jaren beseft men niettemin dat de wetten onder bepaalde omstandigheden fenomenen kunnen teweegbrengen van een grote complexiteit, die toevallig optreden. Dit is het geval bij processen die de atmosferische dynamiek ondersteunen, en die verantwoordelijk zijn voor de alom bekende moeilijkheid om betrouwbare meteorologische voorspellingen te maken meer dan enkele dagen op voorhand.

Het concept van de probabiliteit dringt op die manier binnen in de meteorologie. Hij laat toe het probleem van de voorspellingen te benaderen op een veelbelovende manier (ensemblevoorspellingen, enz.) met behulp van twee takken van de wiskunde en de fysica in volle bloei, bekend onder de naam van de theorie van stochastische processen en de chaostheorie.