Vacature wetenschapper bij dienst "meteorologische en klimatologische inlichtingen"

Vacature voor een wetenschapper in de dienst “meteorologische en klimatologische inlichtingen”

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België is een federaal wetenschappelijk instituut dat meteorologische en klimatologische diensten aanbiedt en dat onderzoek doet binnen de domeinen van de meteorologie en het klimaat. 

In het kader van haar opdracht, verstrekt het KMI aan het publiek en de overheid klimatologische informatie over het hele Belgische grondgebied op basis van gevalideerde gegevens die in verschillende meetnetten worden gemeten.

In deze context is de dienst voor meteorologische en klimatologische informatie op zoek naar een enthousiaste wetenschapper met als kerntaken het ontwikkelen van statistische tools voor de ontwikkeling van producten in de vorm van klimaatrasters of -kaarten; het assisteren bij het beantwoorden van externe verzoeken van het publiek of de overheid; en ten slotte het ontwikkelen van statistische tools voor het corrigeren en kalibreren van weersvoorspellingen, met name neerslag. Dit laatste aspect maakt deel uit van een samenwerkingsovereenkomst met het Waalse Gewest.

Taken binnen de dienst:

 • Hulp bij het beantwoorden van (aan)vragen omtrent het Belgische klimaat, idealiter in het Nederlands, Frans en Engels
 • Ondersteuning bij de ontwikkeling van statistische tools die nodig zijn voor de productie van klimatologische producten van de dienst
 • Zich integreren binnen de activiteiten van de dienst die instaat voor de validatie van de metingen uit de verschillende meetnetwerken
 • Onderzoek naar en operationele ontwikkeling van statistische correctie van weer- en klimaatverwachtingen.

We zoeken een kandidaat/kandidate met volgdende competenties:

 • Harde competenties:
  • Masterdiploma of doctoraat in de wetenschappen (wiskunde, fysica, ingeneurswetenschappen, geografie, ...)
  • Goede kennis van het Nederlands, Frans en Engels
 • Zachte competenties:
  • Een grote interesse in de omgang met het publiek, de particuliere sector en elke overheidsinstantie in het land
  • Een grote interesse voor milieuwetenschappen en in het specifiek voor meteorologie en klimatologie
  • Aanleg tot communicatie binnen de afdeling en binnen de het KMI
  • In staat zijn om binnen een team te werken

 

Wij bieden:

- een voltijds contract van bepaalde duur op het niveau SW1/SW2 van de staatswetenschappelijke loopbaan voor een periode van 12 maanden (afhankelijk van de prestaties verlengbaar)

- Vergoeding voor woon-werkverkeer per openbaar vervoer en fiets

- Een bevredigende werkomgeving in een team met passie voor klimaat en meteorologie

Contact :

Indien u geïnteresseerd bent in deze functie, gelieve dan uw motivatiebrief en CV elektronisch door te sturen naar Dr Stéphane Vannitsem (Stephane.Vannitsem@meteo.be) voor 15 februari 2023.

(*)Attentie!:


Voor alle buiten de BENELUX behaalde masterdiploma's moet een erkenning van gelijkwaardigheid worden aangevraagd bij het NARIC-centrum van de Vlaamse Gemeenschap OF de Franse Gemeenschap, afhankelijk van de gekozen taalrol.

- Erkenningen - NARIC-Vlaanderen (naricvlaanderen.be)
- Home - Diploma's hoger onderwijs (cfwb.be)

De duur van de erkenningsprocedure verschilt naar gelang van de Gemeenschap waar om de erkenning wordt verzocht. De behandelingstermijn voor een eenvoudige erkenning (erkenning op niveau) in de Vlaamse Gemeenschap bedraagt 60 dagen vanaf de indiening van het volledige dossier. De behandelingstermijn in de Franse Gemeenschap bedraagt maximaal 4 maanden + 40 dagen vanaf de indiening van een volledig dossier.

 

 

Cookies opgeslagen