Verwachtingen - weerbericht

[NULL OBJECT] [NULL OBJECT] [NULL OBJECT] [NULL OBJECT] [NULL OBJECT]

Samengevat weerbericht

Vanavond trekt een actief front van west naar oost over, met felle buien, hevige rukwinden en mogelijk plaatselijk onweer. In de nacht verwachten we opnieuw enkele winterse buien.

Morgen krijgen we nog winterse buien te verwerken en wordt het iets minder zacht, met maxima rond 5 graden in het centrum. Er blijft een matige tot vrij krachtige wind staan.

Vrijdag en zaterdag volgen nog enkele buien, in de vorm van sneeuw in de Ardennen en regen of smeltende sneeuw elders. Maxima tussen 0 en 7 graden.

Zondag tijdelijk droger. Van zondag op maandag trekt alweer een nieuwe neerslagzone over. Zachter, met maxima tussen 2 en 9 graden.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen donderdag

Vanavond trekt een koufront van west naar oost over het land, met plaatselijk veel neerslag. Op het koufront zijn de buien soms intens, en is een onweer met korrelhagel niet uitgesloten. Er kunnen ook felle rukwinden voorkomen. Later wordt het tijdelijk droger, maar vanaf middernacht verwachten we opnieuw neerslag. In de koudere lucht kan de neerslag overal een winters karakter aannemen. De temperaturen dalen naar -1 tot +5 graden en de wind is vooral in de avond vrij krachtig tot aan zee soms zeer krachtig uit het westen, om later wat af te nemen tot matig tot aan zee krachtig. Overal kunnen rukwinden tot 70 of 80 km/u voorkomen. Aan zee en in de Ardennen zijn rukwinden tot 90 km/u of plaatselijk meer mogelijk.

Ook morgen donderdag verwachten we wisselvallig weer. Aangezien we ons in een iets koudere luchtmassa bevinden krijgen we buien van regen, stofhagel of smeltende sneeuw in Laag-België en Midden-België en sneeuw elders. Een plaatselijke donderslag is mogelijk. Vooral in het zuiden van het land kan er veel neerslag vallen. De maxima liggen tussen +1 en +7 graden bij een vrij krachtige zuidwestelijke wind die later wat afneemt tot matig.


Donderdagavond en in het begin van de daaropvolgende nacht kan er in het zuidoosten van het land nog wat winterse neerslag vallen. Later trekken de buien verder richting Duitsland en wordt het overal tijdelijk droger met een wisselende bewolking. In de tweede deel van de nacht verwachten we opnieuw neerslag die van west naar oost trekt. In de Ardennen gaat het om sneeuw. De minima liggen tussen -1 en +3 graden en de wind is meestal matig uit het zuiden tot zuidwesten.

Algemene luchtgesteldheid

Een complex lagedrukgebied boven IJsland verplaatst zich de komende dagen stilaan richting het zuiden van Scandinavië. Aanvankelijk is bij ons de stroming westelijk, en in deze westelijke stroming zitten verschillende kleine trogjes ingesloten, die over ons land van west naar oost trekken.

Vandaag woensdag zitten we even in een zachtere luchtsoort. Vanaf woensdagnacht, na de passage van een koufront verbonden aan zo'n trog, bevinden we ons opnieuw in een maritiem polaire luchtsoort en is de atmosfeer licht onstabiel.


update van vandaag 17:01