Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 09/05 22.00 u.

Algemene luchtgesteldheid

Onstabiele lucht wordt aangevoerd voor een koufront, die zich langs de Franse Atlantische kusten bevindt. In het eerste deel van de nacht trekt een eerste onstabiele (onweerachtige) zone die vooral over het westen (en in minder mate het centrum) trekt en daarna verdwijnt naar Nederland en de Noordzee. Aan de achterkant komt er minder onstabiele lucht voor. Op het einde van de nacht bereikt het koufront ons land en trekt dan vooral over het (uiterste) westen door met soms matige regen, die een onweerachtig karakter kan hebben. In de loop van de ochtend trekt het regengebied verder naar het centrum en oosten, maar verliest geleidelijk zijn activiteit. Op het einde van de voormiddag of het begin van de namiddag, bevint de frontale zone zich ten oosten van ons land. Aan de achterkant bevinden er zich maritieme luchtmassa's, die koeler en licht onstabiel van aard zijn.

Vannacht

In het begin van de nacht verlaten de felle onweersbuien het westen van het land via Nederland en de Noordzee. Erachter kunnen nog een paar minder intense regenbuien vallen, vooral in het westen. In de andere regio's is het meestal droog afgezien van een bui, vooral in het oosten. Op het einde van de nacht bereikt een vrij actieve regenzone het westen. Deze kan vergezeld worden van onweer. De minima liggen tussen 11 en 17 graden. De wind waait eerst matig, later zelfs vrij krachtig uit het zuiden.

Maandag

Maandagochtend is het half- tot zwaarbewolkt met vooral intense regen over het westen van het land, die ook onweerachtig kan zijn. Over het centrum en oosten kunnen er enkele buien vallen of valt er regen met tussenpozen, maar kleinere hoeveelheden. In de loop van de namiddag wordt het meestal droog, afgezien van enkele verdwaalde buien. In het westen komen de meeste opklaringen voor. De maxima liggen tussen 14 graden in de hoge Ardennen tot plaatselijk 20 graden in de lage gebieden. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot 60 km/u.

Maandagavond neemt de kans op buien tijdelijk toe over het westen en centrum van het land maar die kans neemt af in het begin van de nacht. Bovendien komen er in die regio's geleidelijk brede opklaringen voor. Na middernacht komen er buien voor of periodes van regen over het oosten vanuit Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg. De minima liggen tussen 7 en 11 graden. De wind waait zwak uit het zuidoosten, later uit het zuiden.

Dinsdag

Dinsdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met in de loop van de dag buien die lokaal intens kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met onweer. De maxima liggen tussen 16 en 19 graden in de Laag- en Midden-België en tussen 12 en 15 graden in Hoog-België. De wind waait zwak uit zuidelijke, later eerder uit veranderlijke richtingen.

Woensdag

Woensdag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt en kan er hier en daar een bui ontstaan, vooral na de middag. De maxima liggen tussen 12 graden op de Ardense Hoogten en 15 à 16 graden elders. Er staat een matige, later zwakke, wind uit zuidwest, daarna uit veranderlijke richtingen.

Donderdag

Donderdag is het eerst droog met zonnige periodes. In de loop van de namiddag neemt de kans op een aantal buien toe. Het kwik komt in de namiddag uit op zo'n 16 graden in het centrum. 

Vrijdag

Vrijdag is het wisselend bewolkt en blijft het waarschijnlijk op de meeste plaatsen droog. In het zuiden van het land neemt de kans op enkele buien toe na de middag. De maxima schommelen rond 15 graden in het centrum van het land.

Zaterdag

Zaterdag blijft het waarschijnlijk droog maar zijn er vrij veel wolkenvelden aanwezig. Maxima rond 15 graden in het centrum.

Zondag

Zondag hangen er veel wolkenvelden en vergroot de kans op wat regen in de loop van de namiddag of avond vanaf het westen. Het wordt zo'n 15 graden in het centrum.

Cookies opgeslagen