Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 28/01 12.00 u.

Algemene luchtgesteldheid

Een hogedrukuitloper van het Azorenhoog beïnvloedt vandaag ons weer. Onder een inversie bevindt er zich in de onderste luchtlagen vochtige en vrij koude lucht.

Zondag daalt de luchtdruk wat en een storing trekt zondagnacht door België. Zij wordt begin volgende week gevolgd door wat zachtere zeelucht.

Zaterdag

Deze namiddag verschijnen er in het lage wolkendek lokale opklaringen. De maxima schommelen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +5 graden aan de kust. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Vanavond wordt de wind zwak en veranderlijk.

Vanavond

Vanavond en in het begin van de nacht worden de opklaringen tijdelijk breder. Later vannacht ontstaat er plaatselijke nevel, mist en lage bewolking. Rijmplekken kunnen lokale gladheid veroorzaken. Het wordt een koude nacht met minima van -1 graad over het westen, -2 à -3 graden in het centrum tot plaatselijk -10 graden in de besneeuwde gebieden van de Oostkantons. Aan zee blijft het zachter met minima rond +2 graden. De zwakke en veranderlijke wind draait naar het zuidwesten en aan zee wordt hij dan soms matig.

Zondag

Zondagochtend kunnen er nog plaatselijke opklaringen voorkomen. Daarna wordt het geleidelijk zwaarbewolkt vanaf het noordwesten. Het blijft droog maar in de Hoge Ardennen zijn wat motregen of enkele sneeuwvlokjes niet uitgesloten. We halen maxima van -1 graad in de Hoge Venen tot 8 graden aan zee. Er waait een meestal matige zuidwestenwind.


Zondagavond valt er wat lichte regen of motregen over het westen. Deze neerslag breidt zich zondagnacht verder landinwaarts uit en bereikt de Ardennen op het einde van de nacht waar er daar dan lichte sneeuw valt. De minima schommelen van -3 graden in de Hoge Ardennen, +3 à +4 graden in het centrum tot +6 graden over het westen. De overwegend matige westen- tot zuidwestenwind wordt aan zee soms vrij krachtig.

Maandag

Maandagochtend is het overal zwaarbewolkt met (lichte) regen in Laag- en Midden-België. In Hoog-België valt wat smeltende sneeuw en op de hoogste plaatsen nog een beetje sneeuw, maar geleidelijk gaat deze over in smeltende sneeuw en regen. In het noordwesten wordt het vrij snel droog en geleidelijk ook vrij zonnig. In het zuidoosten blijft de neerslagzone aanwezig tot een eind in de namiddag. De maxima liggen tussen 2 en 5 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 6 en 8 graden in Laag- en Midden-België. De wind waait matig uit west, ruimt naar westnoordwest tot noordwest en neemt soms toe naar matig tot vrij krachtig. Er zijn rukwinden mogelijk tussen 50 en 60 km/h.

Dinsdag

Dinsdagochtend zijn er nog wat opklaringen, maar al snel neemt de bewolking toe door een nieuwe storing die vanaf de kust over ons land trekt. Dat gaat gepaard met regen. In de Ardennen is op sommige plaatsen winterse neerslag mogelijk. De maxima liggen tussen 2 en 6 graden ten zuiden van Samber en Maas en rond 7 of 8 graden in de meeste andere streken. De wind waait matig uit zuidwest, ruimend naar westzuidwest of west.

Woensdag

Woensdag lijkt het in het noordwesten van het land meestal droog te blijven met afwisselend zon en wolken, terwijl er in het oosten en het zuidoosten meer bewolking is, met in de loop van de dag toenemende kans op buien. In de Ardennen kunnen dit buien van smeltende sneeuw en sneeuw worden. De maxima liggen rond 1 of 2 graden in de Hoge Venen, rond 6 of 7 graden in het centrum en rond 7 of 8 graden aan zee. De matige westenwind neemt soms toe tot vrij krachtig. Er is kans op rukwinden tussen 60 en 70 km/h.

Donderdag

Donderdag wordt het wisselvallig met geregeld buien, die in Hoog-België winters kunnen worden. Op de hoge plateaus van de Ardennen kan het sneeuwen. Het westen van het land heeft dan weer de beste kansen op het droog te houden met meer zonneschijn. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 6 graden in het westen van het land. De wind waait meestal matig uit west tot noordwest.

Vrijdag

Voor vrijdag en zaterdag is de situatie nog onzeker. Het zou vaak bewolkt zijn met kans op af en toe lichte neerslag. In Hoog-België blijft het kwik steken rond of net boven het vriespunt. In Laag-België liggen de maxima rond 6 of 7 graden.

Cookies opgeslagen