Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 06/06 12.00 u.

Algemene luchtgesteldheid

Vandaag strekt een omvangrijk hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en het zuiden van Groenland zich uit tot de Baltische Staten. Hierdoor blijft de stroming noordoostelijk, maar wel met wat lichte onstabiliteit nabij de oostelijke grens van ons land. Morgen woensdag trekt een koudeput in de hoogte via het oosten naar ons land. Hierdoor wordt de atmosfeer onstabieler. Op het einde van de week trekt het bovengenoemde hogedrukgebied naar Scandinavië, waardoor de stroming oostelijk wordt en er een transport op gang komt van warmere lucht.

Dinsdag

Vanmiddag is het bijna overal zonnig. Enkel aan zee hangt er hier en daar nog lage bewolking, die geleidelijk aan verdwijnt. Er ontstaan ook stapelwolken, die vooral in het zuidoosten kunnen doorgroeien tot een regen- of onweersbui. De maxima liggen tussen 21 graden in de Hoge Venen et 26 graden in de Kempen en Lotharingen. De wind waait daarbij matig uit het noordoosten. Aan zee echter steekt er een vrij krachtige zeebries op die uit het noordnoordoosten waait (met rukwinden tot 50 km/u), waardoor het kwik niet hoger dan 16 of 17 graden komt.

Vanavond

Vanavond wordt het op de meeste plaatsen opnieuw vrijwel helder. De zeebries kan wat verder het binnenland intrekken, waardoor het kwik in het uiterste westen wat sneller daalt. Tijdens het tweede deel van de nacht komen er wolkenvelden vanuit het noordoosten, waarbij mogelijk een bui valt in de Hoge Venen. De minima liggen tussen 10 en 15 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het noorden tot noordoosten.

Woensdag

Woensdagochtend is het wisselend bewolkt met hoge en/of middelhoge bewolking, die soms dik genoeg is om enkele buien te geven in het oosten. In de namiddag bollen er stapelwolken op in het binnenland, die vooral ten zuiden van Samber en Maas en mogelijk ook in Limburg, een regen- of onweersbui kunnen geven. Elders is de onstabiliteit kleiner met dus ook een kleine buienkans. De maxima liggen tussen 17 of 18 graden aan zee en 25 of 26 graden in het centrum, bij een meestal matige noordoostenwind, aan zee vrij krachtig uit het noorden tot noordoosten.

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag neemt de kans op buien (of onweer) af in het oosten van het land en wordt het overal droog met brede opklaringen, maar zijn er soms ook nog enkele voorbij drijvende wolkenflarden. De minima liggen tussen 10 en 14 graden met een zwakke tot matige wind uit het noorden tot noordoosten.

Donderdag

Donderdag start zonnig, maar in de loop van de ochtend ontwikkelen zich stapelwolken. In de namiddag kan er hier en daar een regen- of onweersbui ontstaan, vooral in het zuidoosten van het land. Aan de kust klimt het kwik niet hoger dan 17 of 18 graden. In de Ardennen blijft het kwik maximaal rond 22 of 23 graden hangen, terwijl in het centrum 26 of 27 kan gehaald worden. De wind waait matig uit het noordoosten in het centrum, maar blijft meestal zwak in het zuidoosten. Aan de kust wordt de wind in de namiddag vrij krachtig uit het noordoosten tot noorden.

Vrijdag

Vrijdag wordt het nog wat warmer en zonnig, ondanks de ontwikkeling van stapelwolken. Het blijft echter op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen tussen 25 en 29 graden bij een matige oost- tot zuidoostenwind. Aan de kust waait de wind matig uit het noordoosten en bereikt het kwik ongeveer 24 graden, om in de namiddag opnieuw lichtjes te zakken.

Zaterdag

Zaterdag wordt het ook erg warm met maxima die in het binnenland tot 30 graden oplopen, of zelfs nog iets meer. Het blijft nog vrij zonnig, hoewel er vooral in de regio's nabij de Franse grens meer bewolking zal hangen. Het blijft wel overwegend droog. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten.

Zondag

Zondag wordt de atmosfeer onstabieler met een wisselende bewolking en een grotere kans op een regen- of onweersbui, vooral langs de Franse grens. Het blijft wel warm met maxima tussen 25 en 31 graden in het binnenland. De wind waait meestal matig uit het zuidoosten. 

Maandag

Maandag en dinsdag blijft de onweerachtige zone dicht in de buurt, waardoor de kans op een regen- of onweersbui groot blijft. In het geval dat deze zone niet verder naar het noorden schuift, blijft het in ons land droog en zonnig. Maxima tussen 23 en 29 graden.

Verwachtingen 14 dagen

Vaak zonnige dagen, maar ook enkele periodes met een verhoogde kans op regen- of onweersbuien. Maxima tussen 25 en 28 graden in het centrum, maar op het einde van de periode minder warm met maxima rond 24 of 25 graden.

Cookies opgeslagen