Weer

Uv-index

Deze figuur toont zowel de voorspelling (grijze lijn en lichte kleuren) als de waarnemingen (zwarte lijn met markeringen, donkere kleuren) van de uv-index voor vandaag.

De voorspelling is berekend met een model op basis van de efemeriden en de dikte van de ozonlaag. De waarnemingen (uitgevoerd om het half uur) zijn afkomstig van een uv-spectrofotometer opgesteld bij het KMI te Ukkel. De actuele waarden van de uv-index op andere plaatsen in het land kunnen dus wel sterk afwijken van deze te Ukkel, vooral door de invloed van verschillen in de bewolking. De voorspelde waarde is geldig voor een heldere hemel.

Bij (zware) bewolking ligt de gemeten waarde dus beduidend lager dan de voorspelde. Anderzijds kan in sommige gevallen de waargenomen uv-index  hoger zijn dan de voorspelde waarde. Dit gebeurt meestal in gevallen waarbij de zon schijnt maar het gedeeltelijk bewolkt is, zodat het zonlicht dat verspreid wordt door de wolkenranden kan bijdragen tot de totale hoeveelheid uv-licht bij het aardoppervlak.

Meer informatie over de betekenis van de uv-index vindt u op de webpagina's van de "ozone research group" van het KMI.

Cookies opgeslagen