Weer

Zee- en kustweerbericht

Zee- en kustweerbericht van woensdag 24 april om 22u

Weerbeeld

Vanavond is het eerst zwaarbewolkt met nog een kleine kans op een (onweers)bui over het oosten van de regio. Nadien wordt het droger met tijdelijk bredere opklaringen. De minima liggen rond 11 graden. De wind waait zwak tot matig uit veranderlijke richting, draait naar zuidzuidoost en neemt toe tot matig.

Morgen begint de dag zwaarbewolkt tot betrokken met regen. Na de middag wordt het wisselend bewolkt met buien. De maxima liggen rond 15 of 16 graden. De wind waait vrij krachtig uit zuidoost, ruimt naar zuid en neemt af tot matig.

De golfhoogte langs de kust daalt van 50 cm naar 30 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 12 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.