Weer

Zee- en kustweerbericht

Zee- en kustweerbericht van donderdag 23 mei om 22u

Weerbeeld

Vannacht is het wisselend bewolkt, met lokaal een bui. Tegen de ochtend wordt het licht bewolkt tot helder. Het kwik zakt tot 11 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidzuidwesten en ruimt naar het westzuidwesten.

Morgen is het zonnig tot licht bewolkt, bij maxima rond 18 graden. De wind waait zwak tot matig uit het westen en ruimt naar het noordnoordoosten.

De golfhoogte langs de kust ligt rond 30 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 14 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.