Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 21/05 06.00 u.

Weerbeeld

Na de ochtendnevel en -mist zijn er nog opklaringen. Geleidelijk komt er meer bewolking binnenschuiven en in de namiddag wordt het betrokken met regen of buien, mogelijk vergezeld van onweer. De maxima schommelen rond 18 graden. Zwakke wind uit de noordelijke sector.

Vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt met mogelijk veel regen. Minima rond 13 graden. De wind wordt matig uit noord, krimpend naar west.

De golfhoogte langs de kust schommelt rond 60 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 15 graden.Meer uitleg bij de grafieken

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.

Cookies opgeslagen