Weer

Zee- en kustweerbericht

Zee- en kustweerbericht van woensdag 20 februari om 09u

Weerbeeld

Vandaag begint de dag met velden van middelhoge bewolking. In de loop van de voormiddag wordt het geleidelijk zonniger. De maxima schommelen rond 11 of 12 graden bij een matige wind uit zuidzuidwest die na de middag draait naar zuidwest.

Vanavond en vannacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog. De minima liggen rond 4 graden. De wind blijft matig en draait opnieuw naar zuidzuidwest.

De golfhoogte langs de kust schommelt rond 40 cm. De temperatuur van het strandwater bedraagt 7 graden.Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.