Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 30/05 17.00 u.

Weerbeeld

Vanavond en vannacht blijft het licht bewolkt tot helder met minima rond 13 graden. Vanavond is de wind vrij krachtig uit noordnoordoost, draait later terug naar het oosten en neemt af tot matig.

Morgen wordt het opnieuw zonnig let in de loop van de namiddag vorming van stapelwolken. Het kwik blijf hangen rond 18 graden en dit bij een matige oostenwind die later draait naar het noordnoordoosten en toeneemt naar vrij krachtig.

De golfhoogte langs de kust ligt rond 80 cm, tijdelijk afnemend naar 50 cm. De temperatuur van het strandwater bedraagt 16 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.