Weer

Zee- en kustweerbericht

Zee- en kustweerbericht van dinsdag 26 maart om 09u

Weerbeeld

Vandaag blijft het droog met soms wolken en vooral in de namiddag ook brede opklaringen. De maxima schommelen rond 9 of 10 graden. Er waait een meestal matige wind uit noordwest tot westnoordwest.

Vanavond en vannacht blijft het droog. Eerst zijn er brede opklaringen, later verwachten we meer lage wolken en kunnen er enkele mistbanken ontstaan. Het kwik daalt tot 4 graden bij een zwakke veranderlijke wind.

De golfhoogte langs de kust daalt van 1 m vanochtend naar 0,4 m vannacht. De temperatuur van het strandwater ligt rond 9 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.