Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 20/05 22.00 u.

Weerbeeld

Vannacht zijn er brede opklaringen, afgewisseld met enkele velden van lage bewolking. Het kwik zakt tot 12 graden, bij een vrij krachtige westzuidwestenwind.

Morgen is het zonnig, met later op de dag wat meer hoge en middelhoge bewolking. Door de meestal matige westenwind liggen de maxima niet veel hoger dan 16 graden.

De golfhoogte langs de kust ligt rond 100 cm en daalt morgen naar 50 cm. De temperatuur van het strandwater bedraagt 17 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.

Cookies opgeslagen