Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 04/04 06.00 u.

Weerbeeld

Vandaag blijft het droog en wordt het zonnig met in de namiddag mogelijk wat stapelbewoking vanaf het binnenland. De maxima liggen rond 13 graden. De wind is eerst zwak uit de zuidelijke sector, na de middag ruimt de wind geleidelijk naar noord tot noordoost en neemt toe tot matig.

Vanavond en volgende nacht wordt het helder. De minima liggen rond 3 à 4 graden. De wind is vanavond matig uit noordoost en ruimt 's nachts naar zuidoost.

De golfhoogte langs de kust ligt schommelt tussen 30 en 50 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 7 à 8 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.