Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 08/05 22.00 u.

Weerbeeld

Vanavond blijft het droog en worden de opklaringen breder. Tegen de vroege ochtend neemt de kans op enkele onweerachtige buien toe. De minima liggen rond 12 graden. De matige westzuidwestenwind krimpt naar het zuiden.

Morgenvroeg trekken er enkele onweersbuien langs de kust maar daarna blijft het e hele dag droog. Pas tegen de avond ontwikkelen er opnieuw onweersbuien. Het kwik stijgt tot 22 of 23 graden en het zicht is matig tot slecht tijdens de buien. Er waait een matige wind uit de zuidelijke sector die na de middag ruimt naar het noordwesten en afneemt naar zwak.

De golfhoogte langs de kust schommelt rond 30 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 11 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.

Cookies opgeslagen