Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 16/09 06.00 u.

Weerbeeld

Vandaag is het meestal zwaarbewolkt met af en toe wat regen. De maxima liggen rond 19 graden. De zwakke westenwind neemt toe tot matig en ruimt over noord naar noordoost.

Vanavond en vannacht wordt het droog maar het blijft meestal zwaarbewolkt. Minima rond 14 graden. Matige noorden- tot noordnoordwestenwind.

De golfhoogte langs de kust schommelt rond 30 cm en neemt geleidelijk toe naar 60 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 17 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.