Weer

Waarschuwingen voor België

  • Hitte

    Van 10/08 00u tot 15/08 00u : De temperaturen stijgen de rest van de week verder met vandaag maxima rond 30 graden en van donderdag tot zondag vrijwel overal in het binnenland maxima hoger dan 30 graden. Tijdens het weekend kan het kwik lokaal zelfs naderen tot 35 graden (met aan zee dan ook waarden rond 30 graden).

    Op basis van deze verwachtingen blijft het risico op een hittegolf zeer groot. Daarom vaardigen we een code geel uit. Vermits er vanaf donderdag maxima van 32 graden of meer voorspeld worden overal in het binnenland wordt de waarschuwing opgeschaald naar code oranje. De hittegolf kan mogelijk nog langer duren dan volgende zondag, ondanks het feit dat de maxima volgende week wellicht lager liggen dan 30 graden. (NB de hittegolf is in Ukkel officieel gestart op dinsdag 9 augustus).

    Het is aangewezen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken : regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorzichtig met vuur in de natuur (https://www.natuurenbos.be/waarschuwingen) en voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor dieren. Deze waarschuwing kan nog aangepast worden volgens de evolutie van de weersituatie.

Voor  waarschuwingen in Europa kan u terecht op de website van MeteoAlarm.

Gantt chart met waarschuwingen

Cookies opgeslagen