Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

De volgende dagen ontwikkelt het Azorenhoog zich verder richting West-Europa en wordt de buienactiviteit boven Europa geleidelijk onderdrukt. Depressies verplaatsen zich over het noorden van Scandinavië naar Rusland.

Zwakke storingen verplaatsen zich van de Atlantische Oceaan naar Centraal-Europa. Ze zijn vergezeld van veel wolken maar met weinig neerslag over de Benelux tot Rusland via Duitsland en Polen. Vrijdag wordt het beter over West-Europa met zon en zachte temperaturen.

De buien over het zuiden van Italië en de Balkan worden minder talrijk, aangezien het lagedrukgebied over dat gebied zich verplaatst naar Afrika. Er komt meer zon, vooral dan op het einde van de week.

Over het zuiden van Scandinavië is het wisselvalliger met regelmatig storingen die van west naar oost trekken met neerslag over Noorwegen, Zweden en Finland.

Volgend weekend wordt het opnieuw wisselvalliger over het westen van Europa.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.