Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een hogedrukgebied over Europa zorgt in veel streken over Centraal-Europa en tijdelijk nog over de Benelux, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk voor een stabiel en grotendeels droog weerbeeld. Lage wolken en koele temperaturen maken evenwel ook deel uit van het weerbeeld.

Vanaf morgen of dinsdag zorgt een storing vanaf de Oceaan voor regen en buien waarbij de wind gevoelig toeneemt. Aan de voorzijde van de storing wordt erg zachte lucht aangevoerd met maxima rond 20 graden in de lager gelegen gebieden. Over delen van Noorwegen, het noorden van Zweden en over een groot deel van Finland valt er bij momenten sneeuw.

Het Iberisch Schiereiland kent een zomers weerbeeld met maxima tot lokaal 30 graden. Lokaal kan er onweer voorkomen al minderen de kansen vanaf morgen. Over het zuiden van Italië, de Balkan en Turkije is de atmosfeer onstabiel en vallen er enkele onweersbuien. Begin volgende week nemen de kansen daartoe eveneens af.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen