Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Rondom een hogedrukgebied boven het westen van Frankrijk trekken Atlantische storingen dit weekend via de Britse Eilanden en de Benelux naar Centraal- en Oost-Europa. In West-Europa gaat dit gepaard met aanvoer van zachte oceanische lucht en blijven de neerslaghoeveelheden beperkt door de nabijheid van de hoge druk. In Centraal- en Oost-Europa inclusief de Balkan en Turkije is het een stuk kouder en valt de actievere neerslag meestal als sneeuw, ook in de lagergelegen gebieden.

Ook in Scandinavië is het koud en zorgen dezelfde Atlantische storingen voor nu en dan sneeuw, in de Noorse bergen veel sneeuw. Boven het zuidwesten van Frankrijk en het Iberisch Schiereiland is het dan weer overwegend droog en vrij rustig met lokaal in het binnenland hardnekkige lage wolken of mist (ook in de Pyreneeën). Over het zuidelijk deel van Spanje en Portugal is het vaak zonnig met maxima rond of iets hoger dan 15 graden.

Tegen begin volgende week schuift een nieuw en krachtig hogedrukgebied vanaf de Britse Eilanden het continent op. West- en Centraal-Europa krijgen dan te maken met een aanvoer van droge continentale lucht waarin het 's nachts tot matige of lokaal strenge vorst komt. Overdag is er zon. Het Iberisch Schiereiland en het westelijke Middellandse Zeegebied krijgen dan af te rekenen met wisselvallig weer, in het Spaanse binnenland zelfs sneeuwbuien.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen