Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Dankzij een hogedrukwig blijven onze streken in stabiele zeelucht. In een deel van de Benelux en Noord-Duitsland, verwachten we perioden met veel lage wolken maar blijft het grotendeels droog.

Over de Britse Eilanden wordt meer gestoorde oceaanlucht aangevoerd met af en toe regen of buien vanuit het westen. Tijdens het tweede deel van de week breidt deze luchtgesteldheid zich tijdelijk uit naar de Benelux, Noord-Frankrijk, Duitsland en het zuiden van Noorwegen.

Een lagedrukgebied bepaalt nog steeds het weer in West-Rusland, Scandinavië en Oost-Europa. Het is er wisselvallig of onstabiel met perioden van regen of buien met plaatselijk onweer.

Een hoogtevore trekt via Zuid-Italië naar Griekenland en later naar Turkije, en zorgt in contact met de warme lucht boven het Middellandse-Zeegebied voor grote onstabiliteit. We verwachten hier overvloedige regen en soms hevig onweer.

Op het Iberische Schiereiland blijft het meestal zonnig en zeer warm met maxima richting 40 graden in het centrum en het zuiden. In het noordoosten van Spanje en in de Pyreneeën ontstaan lokale onweershaarden.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.