Een hogedrukgebied momenteel aanwezig boven de Britse Eilanden, strekt zich komende dagen uit richting Scandinavië. Een groot deel van Noord-Europa is bijgevolg onderhevig aan hogedruk. Dit vertaalt zich in droog en overwegend zonnig weer met maxima van 20 tot 25 graden van de Baltische Staten tot het zuidwesten van Frankrijk via de Benelux. In oosten van Polen en Oekraïne klimt het kwik soms hoger dan 25 graden. Het traject van de Atlantische storingen verschuift naar het uiterste noorden van het continent. De gebieden in het noorden van Noorwegen tot het noorden van Finland krijgen bijgevolg te maken met bewolkte perioden en soms neerslag.
Een koudeput (hoogtedepressie gekoppeld aan koude lucht), die de landen in Centraal-Europa ernstig treft, is maandagavond en -nacht nog steeds de oorzaak van de overvloedige neerslag. Het gaat hier vooral over de landen Oostenrijk en Tsjechië (met nog sneeuwval in de oostelijke Alpen). De koudeput verschuift nadien naar het zuidwesten, waardoor vooral Italië en de Balkanlanden aan de beurt zullen komen.
Het blijft zeer zacht, zelfs warm, in de overige landen in Zuid-Europa met maxima vaak hoger dan 25 graden. In het zuidwesten van het Spaanse Schiereiland liggen de temperaturen zelfs tussen 30 en 35 graden. Aan de rand van de bovengenoemde hoogtedepressie ontwikkelen er zich echter buien of lokaal intense onweders. Dit is het geval in het zuidoosten van Europa, maar ook in de gebieden van Corsica tot het oosten van Spanje via de côte d'Azur.
Legende van de frontkaarten
Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.
Achtergrondafbeelding
Vind je onze achtergrondafbeelding maar niks? Geen probleem. Hier kan je te allen tijde de achtergrondafbeelding aan- of uitschakelen.