Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Atlantische storingen bereiken opnieuw ons land en breken de barrière van hogedruk; één kern trekt zich terug richting de Atlantische Oceaan, een tweede kern trekt meer naar Oost-Europa. Een frontaal systeem trekt van de Britse Eilanden naar het continent en strekt zich uit van het zuiden van Zweden tot het noorden van Frankrijk. Aan de achterzijde hiervan krijgen we te maken met licht onstabiele zeelucht, waardoor het woensdag, donderdag en vrijdag nog vrij koel en wisselvalliger wordt met enkele buien of wat regen. Onder de invloed van een hoogte depressie wordt het geleidelijk wisselvallig met buien over Centraal-Europa en later ook over Italië.

Elders in de Middellandse Zeegebied blijft het vaak zonnig en warm met soms lokale onweersbuien.

Tegen het volgende weekend zal het Azorenhoog opnieuw gunstig het weer beïnvloeden in West-Europa.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen