Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een kleine maar vrij diepe randdepressie (met naam Aurore) trekt woensdagnamiddag en komende nacht snel van het Kanaal richting Denemarken (en later naar Scandinavië). Ze zorgt voor de nodige neerslag en een meer uitgesproken windveld over het noorden van Frankrijk en de Benelux, Duitsland en Denemarken, en later ook Polen en het zuiden van Scandinavië. Deze depressie wordt over een groot deel van Europa gevolgd door onstabiele en gevoelig frissere zeelucht van polaire oorsprong.

In Noord-Europa is het wisselvallig met regelmatig regen of buien. In bepaalde delen van Scandinavië en Rusland komt het kwik overdag niet hoger dan 0 graden, waardoor de neerslag er een winters karakter aanneemt.

In Zuid-Europa is het tijdelijk nog aangenaam vertoeven met maxima tot wel 25 graden, maar geleidelijk verplaatst het herfstachtige weer zich ook naar het Middellandse Zeegebied. Vanaf donderdag valt er in het noorden van Spanje, Italië en de Balkan regen en soms ook enkele fikse buien (mogelijk met onweerachtig karakter). Op vrijdag en in het weekend is ook Griekenland en het noordwesten van Turkije aan de beurt.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen