Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een uitgestrekte lagedrukzone strekt zich uit over de Britse Eilanden, Scandinavië en het noordoosten van Europa, en stuurt frisse en onstabiele oceanische lucht over een groot deel van Europa. Op vele plaatsen is het wisselvallig met een wisselende bewolking en geregeld buien die intens en onweerachtig kunnen zijn. Actieve storingen boven Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische Staten en Finland vormen de begrenzing met de zeer warme lucht boven Rusland.

In het Middellandse Zeegebied is het droger, zonniger en warmer. Een kleine inzinking van het Azorenhoog zorgt op dinsdag boven het noorden van het Iberisch Schiereiland en op woensdag boven de Balkan voor onstabieler en gestoord weer.

Een mobiele hogedrukwig, verbonden aan het Azorenhoog, zorgt op donderdag bij ons voor tijdelijk droger en zonniger weer. Later in de week zorgt een Atlantische stormdepressie nabij de Britse Eilanden voor nieuwe storingen en buien samen met veel wind.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen