Weer

Stuifmeelallergie en hooikoorts

Waarnemingen

Zodra de eerste stuifmeelkorrels opnieuw in de lucht verschijnen, zal het begin en het einde van het seizoen aangeduid worden in onderstaand overzicht.

AllergeenBegin van het seizoenEind van het seizoen
Alsem
Berk18 maart 202418 april 2024
Eik06 april 202417 mei 2024
Els28 januari 202414 maart 2024
Es13 maart 202416 april 2024
Grassenfamilie09 mei 2024
Hazelaar27 januari 202421 februari 2024

Voorspellingen

Berken

Els

Grassen

KleurNiveauRisico
GeenEr wordt geen stuifmeel in de lucht verwacht. Het risico op symptomen is theoretisch afwezig, alhoewel zeer plaatselijke blootstellingen stuifmeelallergieën kunnen veroorzaken.
LaagEr worden kleine stuifmeelhoeveelheden in de lucht verwacht. Bij zeer gevoelige personen met een stuifmeelallergie kunnen lichte symptomen optreden. De gebruikelijke vermijdingsmaatregelen zijn reeds van toepassing.
MatigEr worden matige stuifmeelhoeveelheden in de lucht verwacht. Ze veroorzaken symptomen bij personen met een stuifmeelallergie. De gebruikelijke vermijdingsmaatregelen zijn van toepassing.
HoogEr worden grote stuifmeelhoeveelheden in de lucht verwacht. Veel personen met een stuifmeelallergie zullen waarschijnlijk symptomen ontwikkelen. De gebruikelijke vermijdingsmaatregelen zijn van toepassing.
Zeer hoogEr worden zeer grote stuifmeelhoeveelheden in de lucht verwacht. De meeste personen met een stuifmeelallergie zullen waarschijnlijk symptomen ontwikkelen. Het wordt sterk aanbevolen om alle buitenactiviteiten te vermijden.

De informatie over de verwachte stuifmeelallergieën en hooikoorts is gebaseerd op het pollentransportmodel SILAM. Het basismodel is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut. In samenwerking met Sciensano heeft het KMI dit model specifiek voor België aangepast. De dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano beschikt over decennia aan pollenwaarnemingen in België en ondersteunt het pollenmodel en de inschatting van het stuifmeelallergierisico.

Indien u meer wil weten of indien u informatie wenst over een andere stuifmeelsoort, kunt u terecht op de website www.airallergy.be van Sciensano.

Cookies opgeslagen