Nieuwsbrief

VN-ambassadeurs op bezoek

Op dinsdag 23 januari 2018 kreeg de Pool Ruimte van Ukkel - Koninklijke Sterrenwacht van België, Koninklijk Meteorologisch Instituut en Belgisch Instituut voor RuimteAeronomie -, in de marge van een ruimtevaartconferentie, bezoek van een aantal permanente vertegenwoordigers van de Verenigde Naties uit New York. Argentinië, Bhutan, Brazilië, Ecuador, Kenia, Kiribati, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Zuid-Soedan, Sri Lanka, Tanzania, Uganda waren de landen die interesse toonden.

Het bezoek kaderde in de VN Veiligheidsraadcampagne die België voert voor een niet-permanent lidmaatschap van de raad in de periode 2019-2020 waarvan de stemming plaatsvindt in juni 2018. Tijdens deze campagne zetten ze het internationale profiel van België, binnen verschillende domeinen, in de kijker. Ruimte, en meer specifiek de conferentie, biedt hiertoe een sterke mogelijkheid.
Het thema van hun driedaags werkbezoek was "Space for development". Zij wensten te tonen hoe applicaties van ruimtetechnologie gebruikt kunnen worden voor ontwikkeling, maar ook voor de promotie van vrede en veiligheid. Het bezoek was uiteraard een uitgelezen gelegenheid om de Belgische know-how rond deze onderwerpen naar voor te brengen.

De thema's van het bezoek waren "satellietwaarnemingen, het monitoren van luchtvervuiling en klimaatverandering”.
Het KMI vulde dit in met
- een korte algemene uiteenzetting over de internationale samenwerking binnen het kader van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO),
- het belang van de radargegevens en de satellietproducten van EUMETSAT bij waarschuwingen voor meteorologische gebeurtenissen ter ondersteuning van het Federale Crisiscentrum, in de samenwerkingen met buurlanden en de Europese samenwerking van EUMETNET in het kader van MeteoAlarm.
- Een uiteenzetting over het dispersiemodel met als prakische invulling de Ruthenium studie: betreffende de samenwerking tussen het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België bij een analyse naar de oorsprong van ruthenium-106.
- Het hete hangijzer, klimaatverandering: Van Aladin tot Cordex (EU) and Cordex-BE, het scenario van de eerste stappen naar Global Framework for Climate Services (GFCS)

Cookies opgeslagen