Nieuwsbrief

Overwintering van onze kolonies zwarte bijen

De winter is een kritieke periode voor de imker en zijn kolonies. Elk jaar zijn er verliezen in onze bijenkorven. De oorzaken hiervan zijn meervoudig: onder andere het opgebruiken consumptie van de voedselreserves voor het einde van de winter en overmatige aantasting van kolonies met varroamijt (parasitaire mijt afkomstig uit Zuidoost-Azië).

  • Tijdens de winter daalt de activiteit van de bijen en blijft de consumptie van voedsel beperkt. Een te zachte winter kan voor te veel activiteit zorgen in de bijenkorf, waardoor de voedselreserves van de bijen te snel opgeraken. Bovendien vinden ze tijdens deze periode van het jaar ook geen voedselin de natuur , waardoor er een risico op voedseltekort/hongersnood ontstaat.
  • De varroamijten zijn ook één van de oorzaken van de verliezen in de winter. Een kolonie die te veel aangetast is door de varroamijt zal verzwakt zijn en doet het risico op infecties en ziektes in de bijenkorf stijgen. Bovendien verhindert deze parasiet de goede ontwikkeling van de bijenlarven. Als gevolg daarvan zullen sommige bijen misvormd geboren worden.

De varroamijt kwam in de jaren tachtig in Europa aan. Europese bijen kunnen deze parasiet echter nog niet op natuurlijke wijze bestrijden. Recent onderzoek heeft wel resistentiegedrag tegen varroa (VSH) aangetoond. Dit nieuw gedrag wordt vertoond door de bijen die de kroost zelf schoonmaken om de parasiet te verwijderen.

Het aristabee-project probeert bijen te selecteren en te verspreiden die dit gedrag vertonen. Op deze manier zouden onze Europese bijen de ontwikkeling van varroa op natuurlijke wijze in toom kunnen houden.

In de komende weken zal de activiteit van de kolonies geleidelijk worden hervat, zal de koningin weer meer eieren leggen en zal de kolonie zich verder ontwikkelen. Momenteel heeft slechts één kolonie het winterseizoen niet overleefd, de andere kolonies doen het goed.

Cookies opgeslagen