Nieuwsbrief

Twee nieuwigheden voor de KMI weerapp

Eigen weerwaarneming toevoegen op KMI app

Sinds augustus 2019 is het mogelijk iom zelf een eigen weerwaarneming door te geven. Bovendien kun je ook de gerapporteerde waarnemingen van andere gebruikers bekijken. Elke gebruiker van de app kan dus, anoniem en zonder registratie, heel makkelijk en in enkele handelingen het weer op zijn of haar locatie bekend maken aan de andere app-gebruikers en aan het KMI.

Iedereen kan de waarnemingen raadplegen via onze mobiele weerapp (Hoofdmenu -> waarnemingen van de gebruikers) of via de website WOW-BE.

Weerflashes

Sinds de maand januari, heeft het KMI een nieuw systeem ontworpen om per Belgische gemeente via een weerflash op smartphone van 10 minuten tot maximum één uur vooraf te informeren over de komst van intense neerslag of winterse neerslag, al dan niet in combinatie met onweer of hagel, die mogelijk hinder of overlast kan veroorzaken.

Wat zijn weerflashes?

De weerflashes zijn korte tekstberichten met een omschrijving van de weerrisico's en het tijdstip van aanvang van de verwachte neerslag, al dan niet in combinatie met onweer of hagel. Ze worden gegenereerd via intelligente nowcast-technologie (d.w.z. voorspelling voor de zeer korte termijn), op punt gezet door wetenschappers, informatici en meteorologen van het KMI. Dit systeem zet de grote hoeveelheid waarnemingen van de Belgische weerradars en het bliksemdetectie-systeem BELLS elke 10 minuten om in gemeentelijke voorspellingen op zeer korte termijn. 

Waarom en wanneer is zo’n weerflash nuttig?

De weerflash kan zowel in de privé- als in de professionele sfeer zeer nuttig zijn als u bijvoorbeeld:

  • deelneemt aan een openlucht evenement (festival, markt, …), 
  • uw wagen tijdig wenst in de garage te rijden omdat de hagelkans groot wordt

op de hoogte wenst gebracht te worden wanneer een zware bui nadert om bepaalde buitenwerkzaamheden te kunnen onderbreken of gewoon om schikkingen te kunnen treffen.

Download onze KMI weerapp op Apple Store, Playstore!

Cookies opgeslagen