Nieuwsbrief

Spectaculaire onderhoud van KMI weerradar in Jabbeke

Momenteel zijn er vier weerradars operationeel in België. Het KMI beschikt sinds 2001 over een meteorologische radar in Wideumont in de provincie Luxemburg. In 2012 werd een tweede radar geïnstalleerd in het West-Vlaamse Jabbeke. Een derde radar in Zaventem wordt uitgebaat door luchtverkeersleider Skeyes. Sinds 2016 is er ook de neerslagradar in Houthalen-Helchteren; deze wordt uitgebaat door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Deze vier radars geven samen een uitstekende dekking van het Belgische grondgebied voor neerslagdetectie.

De weerradar van Wideumont
De weerradar van Wideumont
De weerradar van Jabbeke
De weerradar van Jabbeke

De radar van Jabbeke is een Doppler radar met dubbele polarisatietechniek. Single-polarisatie radars, zoals die van Wideumont en Zaventem, geven enkel een schatting van de neerslagintensiteit. Dankzij dubbele polarisatie komen we ook iets te weten over de vorm van de neerslag. Zo kan deze radar het onderscheid maken tussen bijvoorbeeld waterdruppels en hagel.

Op de kaart hieronder staan deze vier radars gemarkeerd (blauw: radars van het KMI; oranje: radar van Skeyes; paars: radar van de VMM). De cirkels rond de radars hebben allen een straal van 100 km. Het werkelijke bereik van een radar is groter, maar binnen deze straal levert de radar betrouwbare kwantitatieve metingen.

weerradars in België

Een weerradar zoals deze in Jabbeke bestaat uit een zender/ontvanger en een constant ronddraaiende paraboolantenne. Om de antenne tegen de weersinvloeden te beschermen, is deze geplaatst binnenin een radome, d.i. de witte bol bovenop de toren.

Maar na verloop van tijd – de radar staat er sinds 2012 - raakt de radome vervuild, wat een negatieve invloed kan hebben op de metingen. Daarom werd de radome begin juni door specialisten gereinigd.

De dichtingen van de radomepanelen waren ook versleten, waardoor er water binnen begon te sijpelen. Diezelfde specialisten hebben dan begin september – het was o.a. wachten op een regenloze dag – de dichtingen vernieuwd.

Cookies opgeslagen