Nieuwsoverzicht

Een KMI medewerkster behaalt haar doctoraat

Op 12 oktober 2018 behaalde KMI-medewerkster Veerle De Bock haar doctoraatstitel aan de Université Libre de Bruxelles na verdediging van haar thesis ‘Analysis and Interpretation of Aerosol Optical Depth values retrieved from a Brewer spectrophotometer at Uccle, Belgium’.

Het onderzoek van Veerle bestond uit twee delen. In een eerste deel werd een nieuwe methode ontwikkeld die gebruikt kan worden om de optische dikte van de aerosolkolom af te leiden uit metingen van de Brewer spectrofotometer. Tegelijkertijd werd er een nieuwe methode uitgewerkt om waarnemingen die beïnvloed zijn door wolken, te verwijderen uit de dataset. Dit resulteerde in een tijdreeks van de optische dikte van aerosolen te Ukkel van 2006 tot en met 2015, weergegeven in onderstaande figuur.

Tijdreeks van de optische dikte van aerosolen te Ukkel.

Tijdreeks van de optische dikte van aerosolen te Ukkel.

 In het tweede deel van de thesis werden de langetermijnreeksen van UV-straling , totale zonnestraling, totale ozonkolom en de optische dikte van aerosolen bestudeerd. Zo werd onder meer vastgesteld dat er te Ukkel een toename is in UV-straling, totale zonnestraling en totale ozonkolom, terwijl de optische dikte van aerosolen over dezelfde periode is afgenomen. Er werd ook nagegaan of de veranderingen in UV-straling kunnen verklaard en voorspeld worden aan de hand van de andere drie parameters.

Het KMI wenst Veerle een dikke proficiat!

Cookies opgeslagen