Nieuwsoverzicht

Het noodweer van woensdag 16 mei 2018

In de loop van de namiddag en avond van woensdag 16 mei zijn zware onweersbuien met soms hagel over de provincies Luik, Namen en Luxemburg getrokken. Sommige regio’s werden bijzonder zwaar getroffen.

De radarbeelden tonen de evolutie van deze onweders, eerst over het westen van Duitsland, later over het oosten van België. Deze buien vormden een lijn parallel aan de stroming uit noord tot noordoost. De zwaarst getroffen zones kregen meerdere zware buien te verwerken, hetgeen de totale neerslaghoeveelheden daar fors deed oplopen. Lokaal werd er volgens de radar meer dan 50 l/m2 genoteerd en dit op een relatief korte periode.

24u totaal neerslag in l/m² van de radar van Wideumont voor 16 op 17 mei 2018.

Deze onweersepisode kwam tot stand door volgende elementen:

  • een sterk temperatuurcontrast : fris in het westen van het land (rond 13 graden aan zee) en 20 tot 24 graden in het centrum en oosten van België , in Nederland en in het westen van Duitsland. Op de scheiding van deze twee luchtsoorten ontstaan stijgbewegingen omdat de warme lucht de hoogte wordt ingeduwd door de zwaardere koudere lucht. Dit is een trigger voor buien en onweer.

Maximale temperaturen op 16 mei 2018. Er is een sterk verschil te zien tussen het westen en de andere gebieden van het land.

  • de atmosfeer was voldoende vochtig en onstabiel in het warmere deel en brengt convectie op gang (het ontstaan van stapelwolken).

Een schatting van de aanwezigheid van hagel door de radar van Wideumont is te zien in de volgende animatie.

  • de aanwezigheid van een belangrijke windschering (de verandering van de wind in snelheid en/of richting met de hoogte): daardoor is de interne circulatie in de buien zodanig dat ze langer blijven bestaan en dat er meer kans is op hagel. Dit heeft ook bijgedragen aan de vorming van een tornado boven het westen van Duitsland.

Cookies opgeslagen