Nieuwsoverzicht

Onweer van 7 en 8 augustus 2018

Bij aanvang van de waarschuwingsperiode (dinsdag 7 augustus om 19u) is een eerste onweerscomplex , dat vrij actief was boven Frankrijk, snel uitgestorven boven de provincie Namen. 

Het KMI had al van maandagnamiddag een code geel uitgegeven voor het ganse land voor onweer, felle buien en vooral zware windstoten.

Een tweede actieve onweerslijn lag toen boven Normandië. Er werden doorgaans rukwinden gerapporteerd van 70 à 75km/h, lokaal een 95km/h. Net voor 23:00 (LT) is dit onweerscomplex Henegouwen binnengetrokken om vervolgens in sneltreinvaart over Oost-Vlaanderen, deels Vlaams-Brabant en ook Antwerpen te trekken. Bij de rakelingse passage boven Ukkel is het (ook hier) hard en indrukwekkend beginnen waaien, met een maximale rukwind van 91 km/h. In Chiévres was er een piek tot 94 km/h. Dezelfde onweerslijn heeft in Retie voor een rukwind van 130km/h gezorgd, met veel omgewaaide bomen in de buurt van Geel.

Een derde onweerslijn trok omstreeks 00:30 over de provincie Henegouwen. Deze heeft uiteindelijk in Deurne een rukwind gegenereerd van 94 km/h, elders eerder 60 à 70km/h.  

De hoogste neerslagwaarde in het synoptisch meetnet was 23 mm in Buzenol, geregistreerd tussen 20u gisteren en 8u vandaag. 

Bijna over het ganse land waren er bliksemactiviteiten (zie kaart hieronder), iets meer dan 30000 ontladingen.

Cookies opgeslagen