Nieuwsoverzicht

Onweer zondag 29 april 2018

Zaterdag 28 april in de voormiddag heeft het KMI reeds een oranje waarschuwing gegeven voor de zuidoostelijke helft van ons land en geldig voor zondagnamiddag en vooral avond.

Een depressie met kern net ten oosten van Parijs zondagmiddag trok traag noordwaarts naar ons land. Ook vandaag bevindt ze zich nog boven de Noordzee, in de omgeving van ons land.

Na de doortocht van een regenfront is het zuidoosten zondagnamiddag en avond in een warme sector terechtgekomen, die zowel thermische als dynamische onstabiliteit in de hand heeft gewerkt. Er was windschering aanwezig ( dat is de verandering van de wind met de hoogte) en er was voldoende energie aanwezig om stevige buien te ontwikkelen. Georganiseerde onweerscellen, die aan de basis lagen van lokaal belangrijke rukwinden en van plaatselijke hagelstenen zijn vanuit Frankrijk ons land binnengetrokken net ten oosten van de grens tussen warme en koude lucht (temperaturen van 10 tot 13 graden in het westen en in het oosten 20 graden of iets meer).

Na de algemene waarschuwingen zijn speciale uurlijkse waarschuwingen uitgegeven van het moment dat de onweders het land gingen binnenkomen tot ze verdwenen in het begin van de nacht van zondag op maandag, om meer details per regio te kunnen communiceren.

Situatie neerslag om 20u30 (zondag 29 april 2018)

Situatie neerslag om 20u30 (zondag 29 april 2018)

Cookies opgeslagen