Aanvoer Saharastof kan woensdag 16 maart voor felgekleurde zonsopgang en -ondergang zorgen

Hoe kwam de aanvoer van deze Saharastof tot stand?

De voorbije dagen heeft een koude luchtbel in de hogere lagen van de troposfeer zich verplaatst van de Atlantische Oceaan naar Marokko. Op grondniveau vinden we daar ook een lagedrukgebied terug. De weersituatie is er onstabiel met buien, waarbij afgelopen nacht en vanochtend ook onweer is waargenomen in Marokko.

Aan de voorzijde van deze depressie waait een sterke wind uit het zuiden en het zuidoosten, die zand uit de Sahara transporteert naar de Middellandse Zee. Ook boven de Middellandse Zee waait het nog stevig uit het zuidoosten, waardoor het meegevoerde zand het Iberisch Schiereiland, Frankrijk en uiteindelijk ook de Benelux kan bereiken.

Saharastof al zichtbaar op satellietbeelden

Aangezien deze situatie al even bezig is, bevindt er zich al Saharazand boven Zuidwest-Europa. Dit is zichtbaar op de thermale satellietbeelden. Onze weervoorspellers gebruiken deze beelden vooral om een onderscheid te maken tussen de lage (warmer en meer rood gekleurd) en de hoge wolken (kouder en blauw). Een bijkomend effect van deze satellietbeelden is dat zand in de atmosfeer er geel-groen op kleurt. Deze satellietfoto van vanochtend toont dus duidelijk dat er zich al Saharazand boven Portugal, Spanje en Frankrijk bevindt.

Satellietbeelden tonen een geelgroene kleur boven Spanje en Frankrijk die wijst op de aanwezigheid van Saharastof (bron: Meteosat).

De aanwezigheid van stof en zand in de atmosfeer wordt door het Copernicus Atmosphere Monitoring Service opgevolgd. Volgens hun modellen zou de stofwolk vooral morgen onze regio bereiken.

Voorspelling van de aanvoer van warme lucht met Saharastof boven Europa op woensdag 16 maart (Bron: Copernicus Atmosphere Monitoring Service)

In de meest getroffen gebieden kan de hemel door de aanwezigheid van het stof van kleur veranderen en een meer "melkachtig" uitzicht krijgen met warme tinten (oranje of rood). Soms wordt er afzetting waargenomen op oppervlakken (auto's, ruiten, enz.), vooral wanneer er neerslag valt en zwevend stof naar het oppervlak wordt geduwd.

Cookies opgeslagen