Eigen weerwaarneming toevoegen op KMI app

Het KMI geeft update van z’n populaire weer-app vrij waarin het vanaf nu mogelijk is om zelf een eigen weerwaarneming door te geven. Bovendien kun je ook de gerapporteerde waarnemingen van andere gebruikers bekijken. Elke gebruiker van de app kan dus, anoniem en zonder registratie, heel makkelijk en in enkele handelingen het weer op zijn of haar locatie bekend maken aan de andere app-gebruikers en aan het KMI.

Het KMI stapt met deze toevoeging aan de app mee in de globale trend om crowdsourcing en citizen science te integreren in wetenschappelijk onderzoek. Het delen van waarnemingen betekent immers niet alleen ‘fun’ voor de gebruikers, maar met de verzamelde gegevens wil het KMI ook werkelijk aan de slag. De data zullen ook worden geïntegreerd in verschillende kernactiviteiten van het instituut.

  • Vooreerst zullen de voorspellers van dienst een real-time inschatting kunnen maken van het huidige weerbeeld, als aanvulling op de informatie uit de klassieke meteorologische instrumenten (stations, radar, satelliet, …). Dit zal vooral bij kritieke situaties een belangrijke rol spelen, om in real-time de waarschuwingen voor gevaarlijk weer te evalueren, en bij te sturen indien nodig.
     
  • Daarnaast zal het KMI de weerwaarnemingen gebruiken om de verschillende voorspellingsproducten te verifiëren en verder te verfijnen. Dit zal vooral een unieke meerwaarde geven voor heel lokale en moeilijk te voorspellen fenomenen zoals hagel, rukwinden en slechte zichtbaarheid.
     
  • Ook de voorspellingsmodellen die voorspellingen genereren voor de langere termijn, zullen preciezer geverifieerd kunnen worden, zoals sneeuwval of stormen.

De weerwaarnemingen kunnen door iedereen worden geraadpleegd op de smartphone app (via hoofdmenu → Waarnemingen Gebruikers) of via de publieke website van WOW-BE. Het KMI zal de data eveneens ter beschikking stellen van andere wetenschappelijke instellingen voor onderzoeksdoeleinden.

Vergeet niet uw app te updaten om te genieten van deze nieuwe functionaliteit! 

Cookies opgeslagen