Gemeenschapsbetrokkenheid bij burgerwetenschap

30 mei 2024 – Federale Inspiratie- en Netwerkdag

Op 30 mei bespraken wetenschappers van de federale wetenschappelijke instellingen in het Koninklijk Meteorologisch Instituut hoe lokale gemeenschappen kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek via burgerwetenschap. De verschillende bijdragen benadrukten dat het essentieel is om onderzoeksmethoden voortdurend aan te passen bij een burgerwetenschappelijke aanpak. Op basis van zes concrete projecten verkenden we manieren om lokale gemeenschappen op inclusieve en slimme manieren te betrekken in het wetenschappelijke onderzoek.

De namiddag begon met een masterclass “Inleiding tot burgerwetenschap” door Annelies Duerinckx van het Vlaams kenniscentrum voor citizen science Scivil.

Gert Gielis van het Rijksarchief introduceerde het project PARDONS, waarin amateur-paleografen 16e-eeuwse gratiebrieven ontcijferen en helpen om AI-modellen te trainen met behulp van Transkribus.

Larissa Smirnova van het AfricaMuseum werkte samen met nieuwkomers voor het behoud en de studie van biologische collecties in het project CRESCO, waardoor de collecties toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.

Danielle Fernandes van de VUB sprak over het samen creëren van het bordspel City confessions met een groep jonge vrouwen om bewustwording inzake straatintimidatie te vergroten.

Tijdens de tweede sessie introduceerde Arnaud Jacobs (Belgisch Nationaal Wetenschappelijk Secretariaat voor Invasieve Exotische Soorten) ecologisch monitoren via burgerwetenschap. Hij sprak over het implementeren van het FlatwormWatch-netwerk om invasieve platwormsoorten te monitoren.

Maarten Reyniers van het Koninklijk Meteorologisch Instituut demonstreerde hoe observaties van smartphone-app gebruikers de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van meteorologische voorspellingen kunnen verbeteren.

Karolien Lefever van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie pleitte voor ethische wetenschapscommunicatie, gemaakt met en voor achtergestelde gemeenschappen. In het project RoadMap interpreteerden kunststudenten wetenschappelijk onderzoek naar de atmosfeer van Mars door middel van kunstinstallaties met geluid en licht.

Het was een boeiende en leerrijke namiddag waarin wetenschappers van verschillende disciplines waardevolle inzichten en methoden over burgerwetenschap met elkaar konden uitwisselen.

Het was een boeiende en leerrijke namiddag waarin wetenschappers van verschillende disciplines waardevolle inzichten en methoden over burgerwetenschap met elkaar konden uitwisselen.

Cookies opgeslagen