Het Asgard project op het Plateau van Ukkel

Ter gelegenheid van de Asgard lanceringsdag deze donderdag 25 april mochten 9 experimenten mee met de weerballon op het KMI. Meer dan 140 leerlingen van België, Verenigde Staten, Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk kwamen 3 dagen samen om deel te nemen aan dit educatief project.

Wat is Asgard?

Asgard is een educatief project dat jongeren de kans geeft om zelf ruimtevaart te beleven door ‘in de ruimte’ experimenten uit te voeren. Scholen, zowel basis als secundair, moeten een experiment (wetenschappelijk, technologisch of creatief) bedenken dat mee kan vliegen met een weerballon. Na selectie door een jury zijn er 9 projecten uitgekozen. Deze 9 teams hebben elk een uniek experiment uitgewerkt.

 

Een weerballon in de ruimte?

We denken dat de ruimte heel ver weg is, maar dat klopt niet. Het Internationaal Ruimtestation ISS draait rond de Aarde op een hoogte van 400km en de ruimte begint al op 100km hoogte. Een weerballon kan makkelijk een hoogte van minstens 30km bereiken. Dat lijkt misschien niet veel, maar je raakt dan al aan de grens van de ruimte: 99% van de atmosfeer zit onder je, de hemel is volledig zwart, de Aarde blauw en de horizon gebogen: de bolvorm van de Aarde wordt zichtbaar.

Cookies opgeslagen