Het educatieve Asgard project is terug van (een jaar) weggeweest

Na een jaar weggeweest omwille van COVID, konden ter gelegenheid van de Asgard lanceringsdag op donderdag 28 april 2022 maar liefst 20 experimenten mee met de weerballon van het KMI. Zo'n 80 leerlingen van België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk kwamen 3 dagen samen om deel te nemen aan dit educatief project.

Wat is Asgard?

Asgard is een educatief project dat jongeren de kans geeft om zelf ruimtevaart te beleven door ‘in de ruimte’ experimenten uit te voeren. Scholen, zowel basis als secundair, moeten een experiment (wetenschappelijk, technologisch of creatief) bedenken dat mee kan vliegen met een weerballon. Dit jaar werden, na selectie door een jury, 20 projecten uitgekozen. Deze 20 teams hebben elk een uniek experiment uitgewerkt.

Een weerballon in de ruimte?

We denken dat de ruimte heel ver weg is, maar dat klopt niet. Het Internationaal Ruimtestation ISS draait rond de Aarde op een hoogte van 400km en de ruimte begint al op 100km hoogte. Een weerballon kan makkelijk een hoogte van minstens 30km bereiken. Dat lijkt misschien niet veel, maar je raakt dan al aan de grens van de ruimte: 99% van de atmosfeer zit onder je, de hemel is volledig zwart, de Aarde blauw en de horizon gebogen: de bolvorm van de Aarde wordt zichtbaar.

 

Meer info op https://eserobelgium.be/

Cookies opgeslagen